23948sdkhjf

DI: Flere kvinder i it-jobs kan være nøglen til manglen på arbejdskraft

Der skal flere kvinder i it- og teknologibranchen, mener Dansk Industri. Kvinderne kan være afgørende i at løse udfordringen med mangel på arbejdskraft.

Det står sløvt til, når man ser på, hvor mange kvinder der vælger uddannelser og jobs inden for it- og teknologibranchen.

Det mener Dansk Industri, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det går simpelthen for langsomt og vi er nødt til i fællesskab at løfte den opgave. Manglen på medarbejdere har i årevis været stor indenfor it. Flere kvinder kan både være nøglen til at få flere it-specialister, til at styrke danske teknologivirksomheders konkurrenceevne og til at højne kvaliteten af vores velfærdsteknologier, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital i pressemeddelelsen.

Ifølge Dansk Industri var kun én ud af fire beskæftigede it-konsulenter i Danmark en kvinde (Danmarks Statistik) i 2020. Og i 2022 var under hver tredje optagede på it-uddannelserne en kvinde (Uddannelses- og forskningsministeriet).

Skal ikke være lukket fest for mænd

Ifølge Dansk Industri er manglen på kvinder et større problem.

- Det er et problem, at vi som land ikke er gode nok til at tiltrække kvinder til tech-branchen. Det er vi simpelthen nødt til at gøre bedre. Mangel på kvinder i tech-branchen ikke kun er et problem for branchen selv, men også et demokratisk problem, lyder det fra Rikke Hougaard Zeberg i pressemeddelelsen, der fortsætter:

- Nutidens og fremtidens teknologier er med til at forme vores demokrati, vores samfund og vores tilværelse, og derfor må udviklingen af de teknologiske løsninger ikke være en lukket fest for mænd.

Ifølge DI Digital kan det give positive effekter, hvis flere kvinder vælger jobs i teknologibranchen.

- Rekrutteringsproblemerne forstærkes af, at der er så få kvinder i branchen, så hvis vi løser diversitetsknuden, så medvirker vi samtidig til at løse den problemstilling, som optager tech-branchen mest lige nu, nemlig mangel på arbejdskraft, lyder det fra Rikke Hougaard Zeberg, der fortsætter:

- Det er de færreste, der har lyst til at være alene og stikke ud i mængden, og derfor er rollemodeller afgørende, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Hylder kvinden bag første computerprogram

Den 11. oktober er det Ada Lovelace-dag, hvor kvinden bag forløberne til vore dages computerprogrammer bliver hyldet verden over af teknologibranchen. Hun skrev verdens første computerprogram til den daværende nye opfindelse, analysemaskinen, i starten af 1800-tallet.

Det er på baggrund af den hyldest, at Dansk Industri opfordrer alle til at hjælpe til med at få flere kvinder til at vælge teknologibranchen. Det er nemlig afgørende for flere udfordringer, vi står overfor på samfundsplan.

-Teknologi er en del af løsningen på mange af samfundets store udfordringer f.eks. klimakrise og mangel på varme hænder i sundhedssektoren. Derfor er det afgørende, at virksomheder, der udvikler teknologiske løsninger på de store og komplekse udfordringer har komplekst sammensatte hold. En udfordring som branchen, som uddannelsesinstitutionerne og politikerne skal løse sammen, siger Rikke Hougaard Zeberg i pressemeddelelsen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11