23948sdkhjf

Japansk vindues-kultur bliver vist på dansk museum

Villum Window Collection viser frem til februar en stor japansk arkitekturudstilling

Frem til den 28. februar 2023 er der mulighed for at stifte bekendtskab med en berømmet japansk arkitekturudstilling 'Windowology: New Architectural Views from Japan' i vinduesmuseet i Søborg nordvest for København.

Udstillingen har tidligere været vist i São Paulo, Los Angeles og London, og bag udstillingen, kurateret af arkitekt og kritiker Igarashi Taro, står det Tokyo-baserede Window Research Institute.

Og der er nok at opleve: Man kan for eksempel træde ind i en fuldskalamodel fremstillet af japansk washi papir af okoshi-ezu, som er en tredimensional arkitekturtegning fra det 17. århundrede af tehuset Yōsuitei i Kyoto.

Tehuset er berømt for at have hele 13 vinduer på trods af sin beskedne størrelse, hvor hvert vindue er designet til at løfte oplevelsen af te-ceremonien via kontrollen med lys og luft.

Man kan også dykke ned i håndværket bag, og opleve, hvordan vinduer spiller en central rolle i fremstilling af japansk kunsthåndværk som keramik fra Mashiko, indfarvning med indigo og washi-papir fra Matsue, der er en by i det sydvestlige Japan, ikke langt fra Hiroshima.

En lang tradition

Med glidende skærme og transformative rum er vinduer i Japan en del af en lang arkitektonisk tradition, der påvirker folks hverdag.

Vi håber, at mange vil opleve det som en øjenåbner – et vindue er nemlig meget mere end en bygningskomponent Dorthe Bech-Nielsen, museumsleder, Villum Window Collection

- 'New Architectural Views..' undersøger, hvordan vinduer påvirker vores syn på miljøet, moderne byliv, håndværk, arkitektur og endda litteratur, siger udstillingsarkitekten Igarashi Taro til gæsterne ved indvielsen 15. september.

En øjenåbner

Udstillingen byder også på den stedsspecifikke installation ”You would come back there to see me again the following day” af kunstneren Tsuda Michiko, hvor vinduesrammer udvisker grænser og perspektiverer virkeligheden.

- Vi er meget stolte over at kunne vise udstillingen for et dansk publikum, og vi håber, at mange vil opleve det som en øjenåbner – et vindue er nemlig meget mere end en bygningskomponent, siger Dorthe Bech-Nielsen, der er på museumsleder på Villum Window Collection, til Arkbyg.

The Window Research Institute i Tokyo er en fond, der arbejder med indsamling og udbredelse af viden om vinduer og arkitektur.

Fonden bidrager til forskning og støtte af kulturprojekter, der relaterer sig til vinduer og arkitektur.

Siden 2007 har fondens hovedprojekt været Windowology – et forskningsprojekt om vinduer i forhold til civilisation og kultur. Projektet har løbende kastet adskillige bøger, workshops og udstillinger af sig.

De mange temaer

Oplevelser i udstillingens temaer:

Tehuset: Træd ind i en fuldskalamodel fremstillet af japansk washi papir af okoshi-ezu, som er en tredimensional arkitekturtegning fra det 17. århundrede af tehuset Yōsuitei i Kyoto. Tehuset er berømt for at have hele 13 vinduer på trods af sin beskedne størrelse, hvor hvert vindue er designet til at løfte oplevelsen af te-ceremonien via kontrollen med lys og luft.

Håndværk: Oplev hvordan vinduer spiller en central rolle i fremstilling af japansk kunsthåndværk som keramik fra Mashiko, indfarvning med indigo og washi-papir fra den japanske by Matsue. Når vinduerne bliver brugt som ”arbejdende vinduer”, kan de skabe vind til at tørre materialer, til at lukke damp ud, bruges til at ryge ting eller endda inddæmme varme.

Manga: Udforsk en af Japans mest berømte Manga-tegneserier ”Sazae-san”. Den blev først udgivet i ugeaviser i årene 1946 til 1974 og var tegnet i formatet yonkoma (et format med fire billeder). Karaktererne vises ofte i typiske japanske huse, hvor de taler med de øvrige karakterer gennem nabolagets vinduer.

Det moderne liv: Oplev værker af fotograf Jérémie Souteyrat. Hans værker viser, hvordan byens vinduer omhyggeligt bliver placeret i forhold til linjer i omgivelserne.

Litteratur: I fiktionen bruges vinduer som overgange, til at understrege en adskillelse eller endda som en indgang til en anden verden. Udstillingen belyser vinduets rolle i japansk litteratur gennem tiderne.

Film: Den traditionelle japanske arkitektur bruger vindueslignende elementer kendt som shōji (gennemskinnelige skydedøre/-skillevægge) og fusuma (skydedøre/-skillevægge) til at skabe helt nye rum. I kortfilmen om Kikugetsutei – et japansk tehus i Kagawa præfekturatet – kan man se, hvordan en japansk bygning kan blive transformeret ved brug af de vindueslignende skillevægge i løbet af døgnets 24 timer.

Miljø: Vinduet er i konstant udvikling i forhold til klima og miljø, og Japan er førende i at skabe bæredygtig arkitektur. Samspillet mellem naturen bliver i stigende grad central for japansk byggeskik.

Villum Windows Collection

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125