23948sdkhjf

Mindst seks partier vil stoppe for sandsugning i Køge Bugt

En ny plan for de kommende års råstofindvending lægger op til øget sandsugning fra Køge Bugts havbund. Flere partier på tværs af det politiske skel er dog klar til at sætte en prop i sandsugerøret.

En farverig samling af både røde, blå, grønne og gule partier fra højre til venstre af det politiske spektrum er fortalere for at begrænse eller helt stoppe for råstofindvending via sandsugning i Køge Bugt, når de nuværende tilladelser udløber.

Det skriver TV2 Lorry.

I regeringens oplæg til en ny havplan for en periode på ti år – der er til politisk forhandling, når et nyt folketing er blevet stykket sammen – åbnes der for en mangedobling af de områder, hvor adskillige millioner kubikmeter sand kan suges op fra havbunden.

Alene i Køge Bugt lægges der op til, at der skal kunne suges ti gange så meget havbund op som i dag. De nuværende tilladelser til sandsugning i farvandet har udløb i 2025 og 2026.

Står det til mindst seks partier, skal disse tilladelser ikke fornyes.

- Det er på tide, at man ophører med yderligere udpining af Køge Bugt, så planter og dyr kan få fred og ro til at reetablere sig i det skrøbelige økosystem. Vi er indstillet på, at råstofindvinding ikke skal fortsætte, og dermed fornys, siger Charlotte Munch, der er spidskandidat for Danmarksdemokraterne i Københavns Omegns Storkreds.

- Indvindingen skal stoppes, og sandsugning skal forbydes. Processen er stærkt skadelig for havmiljøet. Mangeårigt misbrug af ressourcerne i bugten er en af de største enkeltårsager til at det marine liv i bugten i dag er i en sølle forfatning, siger Trine Mach, spidskandidat for Enhedslisten i Sjællands Storkreds.

Ordførere fra SF, Alternativet og Frie Grønne svarer ligeledes, at sandsugning i Køge Bugt skal stoppes ”hurtigst muligt”.

Radikale Venstres Zenia Stampe taler for at udfase praksissen - blandt andet med argumentet, at områderne i bugten ifølge Miljøministeriet er defineret som "tabt natur".

- Og det understreger bare, hvor voldsom udnyttelsen allerede er i dag. Alligevel lægger regeringen i deres nye udkast til havplan op til en tidobling af råstofindvindingen i Køge. Vi vil gå den modsatte vej og udfase råstofindvindingen og genoprette naturen i Køge Bugt, siger Zenia Stampe (RV).

I Venstre taler miljøordfører Jacob Jensen for at begrænse råstofindvending i bugten – men ikke for decideret at stoppe det.

- Råstofindvending i Køge Bugt skal begrænses for at skåne det sårbare dyreliv, der i forvejen er truet. Men det kan ikke stå alene. Derfor mener vi også, at man bør se på at håndtere spildevandsudledninger til bugten langt bedre end i dag, hvor der er alt for mange overløb med urenset spildevand til havet ved skybrud, siger Jacob Jensen (V).

Mens Dansk Folkepartis René Christensen ikke vil forholde sig til sandsugning specifikt og i stedet foreslår, at ”10 pct. af dansk hav skal være urørt”, ønsker Nye Borgerlige ikke at besvare TV 2 Lorrys spørgsmål.

Konservative, Moderaterne, Liberal Alliance og Kristendemokraterne har ikke besvaret TV 2 Lorrys henvendelser.

I Socialdemokratiet har hverken miljøminister Lea Wermelin (S) eller miljøordfører Mette Gjerskov (S) besvaret TV 2 Lorrys henvendelser. Tidligere har miljøministeren afvist at udtale sig om fremtidig sandsugning i Køge Bugt.

Eksperter har tidligere kritiseret metoden for råstofindvinding som skadelig for havmiljøet. I Køge Bugt og dele af Øresund er fiskeriet gået fra en fangst på 4,7 millioner kilo i 2010 til 400.000 kilo i 2020.

Kun to af Danmarks 119 kystnære farvande lever op til EU’s krav om god økologisk tilstand

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078