23948sdkhjf

Region: Ny miljøminister skal afsætte flere penge til oprensning af Høfde 42

Region Midtjylland vil have en kommende miljøminister til hurtigst muligt få øget bevillingen til oprensning af kemikaliedepotet ved Høfde 42 syd for Thyborøn.

Sådan lød det torsdag fra regionsrådet, efter udbuddet af oprensningen kemikaliedepotet på Harboøre Tange den 12. oktober måtte annulleres, da inflation og høje energi- og råstofpriser sprængte den økonomiske ramme og dermed grundlæggende ændrede præmisserne for udbuddet.

– Vi er midt i en valgkamp til Folketinget, og det er normalt ikke her, vi får ministre i tale. Men der er efter vores mening ingen tid at spilde, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

– Det er afgørende, at der kommer en løsning så hurtigt som muligt efter valget, og nu kan vi sikre, at der ligger et velkomstbrev til den, der er miljøminister på den anden side af valget, fortsætter han.

De var i spil til opgaven

De tre virksomheder inkl. støttende firmaer, som nu ikke længere er prækvalificerede er:

Arkil A/S

- Haemers Technologies
- WSP Danmark

Fortum Waste Solutions A/S

- DGE Miljø- og Ingeniørfirma
- Enbicon
- Fortum Waste Solutions
- Per Aarsleff
- VG Entreprenør

Krüger

- Rambøll Danmark
- TerraTherm

Regionsrådet besluttede samtidig at rette henvendelse til Danske Regioners bestyrelse for at få hævet regeringens bidrag til løsning af generationsforureningerne.

Har 375 mio. kr. – skal bruge mindst 600 mio. kr.

I december 2020 besluttede partierne bag finansloven for 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kr over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der blandt andet renses op på Høfde 42.

Region Midtjylland har 375 mio. kr. til Høfde 42-oprensningen – et beløb der består af 250 mio. kr. fra finanslovsmidler og 125 mio. kr. fra Auriga Industries A/S (ejet af Aarhus Universitets Forskningsfond). Men energikrisen og inflationen betyder, at der vil være brug for mindst 600 mio. kr. alene til Høfde 42.

– Vi er virkelig ærgerlige over, at processen med at få bugt med landets største og nok mest komplekse forurening nu er sat i stå, siger formand for Region Midtjyllands Udvalg for Regional Udvikling Bent Graversen (V).

– Firmaerne er der, og de har teknologierne til at klare opgaven, men nu vi har bare ikke penge nok, konstaterer han også.

Hvis udbuddet ikke var blevet annulleret, ville oprensningen formentlig været gået i gang i efteråret 2023. Men nu er tidshorisonten uvis. Det økonomiske benspænd kan forsinke processen 1-1½ år afhængig af, om der kan findes flere penge til opgaven.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Se nøgletal for:
Læs mere om: høfde 42
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.234