23948sdkhjf

Historisk skibsvrag fundet: Advarede Titanic om kommende katastrofe

Forskere har identificeret vraget af det skib, der forsøgte at advare ‘Titanic’ om stort isbjerg forude

Det drejer sig om det britiske handelsdampskib ‘Mesaba’, der sendte en advarsel til ‘Titanic’ den 14. april 1912, mens det krydsede Atlanten. Beskeden blev modtaget på ‘Titanic’, men nåede aldrig frem til broen. Mødet med isbjerget blev tragisk, og ‘Titanic’ sank og over 1500 mennesker mistede livet.

Vraget af ‘Mesaba’ befinder sig på bunden af det irske hav, hvor det sank efter at være torpederet af den tyske undervandsbåd U-118 i 1918. Tyve søfolk, inklusive skibets kaptajn, døde. Vraget ligger øst for Tuskar fyrtårn.

Forskerne brugte blandt andet ekkolod med mange stråler, der kan give et meget præcist billede af havbunden og altså også et givent vrag. Billedet er så præcist, at forskere på Bangor University og Bournemouth University i Storbritannien har kunnet fastslå, at det sunkne skib er ‘Mesaba’. Det skriver CNN.

Metoden har ifølge forskerne blandt andet betydet, at det er blevet muligt at identificere betydeligt flere vrag på havbunden end tidligere, da det ikke længere er nødvendigt fysisk at inspicere vragene på havbunden, der ofte er en betydelig udgift i et forskningsprojekt. Data fra ekkolodmålingerne kan sammenholdes med allerede kendte data fra UK Hydrographic Offices database over vrag og andre kilder. Forskerne fandt på denne måde ud af, at ‘Mesaba’ oprindeligt var identificeret forkert.

Forskningsskibet ‘Prince Madog’ fra O.S. Energy lægger ekkostråler til forskernes undersøgelser af havbunden, og gør det muligt at scanne havbunden i betydeligt større omfang end tidligere og på en enkelt dag scanne op til 25 vrag på havbunden.

- Mange af disse vrag er på dybt vand. Der er intet lys dernede, så du kan intet se. Hvis en dykker skulle gå ned og svømme langs vraget, ville de aldrig få den slags billeder, som vi får. Der er så meget sediment, at du bare ikke kan se alt, fortæller Michael Roberts fra Bangor University i Wales til CNN. 

Sammen med forskningsstipendiat Innes McCartney fra samme universitet har de lokaliseret og identificeret adskillige skibsvrag i det Irske Hav.

SS 'Mesaba'

Byggerår: 1898

Værft: Harland & Wolff Ltd, Belfast

Brt: 6833 t

Længde: 147 meter

Bredde: 16 meter

Dybgang: 9,5 meter

Bygget i stål med enkeltskrue og fire master, der kunne give skibet en max hastighed på 13 knob.

Kilde: Coflein

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094