23948sdkhjf

Australien vandt VM i skovhuggersport - Danmark i top 20

– Haaaalf an hour to go until the very definition of eeeextreeeme sports start.

Råbet gjalder ud over Partille Arena, 10 km uden for Göteborg, da klokken fredag aften slår 18.30.

Backstage står atleter fra i alt 20 landshold klar til årets VM i Timbersports, og i Sverige har man gjort sit for at udnytte hjemmebanefordelen. På samtlige stole ligger blå og gule flag, men de tilrejsende fans lader sig ikke kyse, og foran stolerækkerne er newzealandske, australske, franske, schweiziske og britiske flag hurtigt blevet fæstnet.

Da værten Markus Floth en halv time senere byder velkommen til publikum, er der dog ingen tvivl om, at de svenske fans er i overtal, og hallen bølger af gult og blåt, mens et kollektivt brøl lyder.

Sveriges indmarch, VM i Stihl Timbersports 2022

Også holdenes indmarch afslører en gedigen hjemmeholdsbegejstring, men også det danske landshold og i særdeleshed den første kvindelige VM-deltager nogensinde, Felixia Banck, høster et pænt bifald, mens de norske atleter må nøjes med en mere lunken velkomst.

En kort dansk fornøjelse

Konkurrencen foregår i heats, og mens 12 hold allerede er videre, skal de resterende otte som det første reduceres til fire. Det gælder blandt andet Danmark, der ikke klarede dagens kvalifikation inden for tidsgrænsen på to minutter, og som i aftenens andet indledende heat står over for Ungarn.

Her lægger Felixia Banck ud og slår sin ungarske modstander på Stock Saw, men det danske VM-håb får ikke lov at leve længe. På Underhand Chop lader noget til at drille for holdets yngste deltager, den 20-årige Bo Andersen, og da Jesper Sjødahl Andersen endelig kan tage hul på sin opgave med Single Buck-saven, er ungarerne allerede videre til sidste disciplin, Standing Block Chop.

Endnu engang misser danskerne tidsgrænsen på 2 minutter og må altså se sig diskvalificeret, før VM sådan for alvor kom i gang. At Partille Arena har bemærket Felixia Bancks evner med en motorsav og anerkender, at der i aften er skrevet kønspolitisk verdenshistorie, er der dog ingen tvivl om. Klapsalverne i kølvandet på nederlaget kan næsten hamle om med dem, de svenske atleter i aften er badet i.

Et ikke helt uventet nederlag

Da Nordiske Medier efter aftenens præmieoverrækkelse møder tre af de danske landsholdsdeltagere, er den umiddelbare skuffelse ved at løje af.

– Vi havde selvfølgelig håbet, at vi klarede tidsgrænsen, siger Felixia Banck, før Esben Pedersen bryder ind.

– Vi havde håbet på en førsteplads, siger han til stor morskab for de omkringstående.

For det var ikke decideret uventet, at det danske landsholds VM-comeback ikke kastede podiepladser af sig.

Har I på noget tidspunkt klaret tidsgrænsen som hold?

– Ikke endnu, afslører Felixia Banck, før både Esben Pedersen og landsholdsreserven Thomas Nichols fastslår, at den klarer de næste gang.

– Det gør vi – der tager vi den på 1,50, forudser Esben Pedersen.

Thomas Nichols peger på, at flere på holdet ham selv inklusiv blot har trænet seriøst siden marts, og der er således intet at sige til, at et så nyt landshold kommer til kort overfor langt mere erfarne atleter.

– Vi kan også se, at vi mister lidt på skiftene, fordi vi ikke har trænet sammen i tilstrækkelig grad, forklarer Felixia Banck.

Ingen af de danske atleter er således i tvivl om, at der er potentiale for forbedring, og de forudser et godt og givende træningsår forude. Først på programmet denne lørdag aften står dog noget ganske andet.

– Nu skal vi hjem på hotellet og have en rigtig kold øl, lyder det fra Esben Pedersen.

Nå men the show must go on, som de siger i sport, og i Partille Arena er den danske deltagelse hurtigt glemt. Snart erde 20 hold reduceret til 16, og spændingen når et hidtidigt peak, da Tyskland og Sverige tørner sammen. Sverige er flyvende, og stemningen er på kogepunktet, da unge Emil Hanssons økse sætter sig fast under Standing Block Chop. Det føles som mere end et par nervepirrende sekunder, før Hansson får løst problemet, og til arenaens udelte begejstring, tager Sverige alligevel sejren med en af aftenens indtil videre bedste tider.

Nu bliver det alvor

Vi er nået til kvartfinalerne og fårene bliver efterhånden skilt fra bukken. Hallen koger, da Sverige i den første kvartfinale tørner sammen med de forsvarende verdensmestre, The Chopperoos fra Australien, og på motorsaven ligger de to atleter side om side, men på øksen øges afstanden. At der produceres gudsbenådede øksesvingere Down Under, er ingen hemmelighed i Timbersports, og igen i aften beviser de firedobbelte verdensmestre deres værd, da de klarer sig igennem første kvartfinales fire discipliner på bare 56,78 sekunder.

Det kan Sverige trods en pæn tid på 1 minut og 11,64 sekunder således ikke hamle op med, men at landsholdet og ikke mindst yngste- og øksemanden Emil Hansson har en gedigen fanskare, skal ingen være i tvivl om.

– Emil Haaaansson, Emil Haaaaansson, olé, olé, olé, gjalder råbene fra en hel sektion på publikumsrækkerne, mens de blå-gule trods nederlaget klappes ud af de stående masser.

I anden kvartfinale smider Canada Polen på porten med en kneben sejr på knapt tre sekunder, mens USA mere overbevisende sender Schweiz ud med mere end 20 sekunders forspring. Endnu mere markant er New Zealands godt 36 sekunders afklapsning af Storbritannien, og lidet overraskende er det således de fire stormagter Australien, New Zealand, USA og Canada der melder klar til aftenens semifinaler.

Aftenens bedste tid

I første semifinale, der står mellem Canada og Australien, cementerer sidstnævnte igen, at de forsvarer titlen som verdens bedste. Med en tid på 50,06 sekunder er de ikke blot mere end fem sekunder hurtigere end de canadiske konkurrenter, de sætter også aftenens rekord.

I anden semifinale venter der en større overraskelse. New Zealand, der i denne omgang går på gulvet uden den ni-dobbelte verdensmester Jason Wynyard, holder nærmest på sekundet deres kvartfinaletid på 1 minut og 0,3 sekunder, men USA skærer mere end 20 sekunder af, og således må New Zealand og Canada mødes i kampen om bronze.

I den hæsblæsende kamp, der følger, holder begge hold sig under et minut, og med mindre end fem sekunders forspring sikrer newzealænderne sig en podieplads. 

Mindre tæt er finalen, hvor australierne igen viser sig uovervindelige, og selvom – eller måske netop fordi – svensken allerede tidligere på aftenen har måttet erkende nederlaget, eksploderer Partille Arena i bifald og tilråb, da Glen Gillam på, hvad der ligner mindre end 20 hug med øksen, sikrer The Chopperoos holdets femte verdensmesterskab.

Kampen om VM-guld stod mellem USA og Australien.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095