23948sdkhjf

Analyse viser rekord: Konkursniveauet slår nu finanskrisen

Konkurstallet for oktober måned slår rekord med det højeste antal konkurser for måneden i statistikkens historie. 

Næsten alle brancher mærker, at flere virksomheder end nogensinde før drejer nøglen om og hænger et "lukket"-skilt på døren. 

Hvad der startede som en mindre konkursbølge i byggeriet har spredt sig til langt flere brancher, så det nu også er bageren på hjørnet, den lokale restaurant og mange flere, der mærker den triste udvikling.

Det viser en konkurs-analyse fra SMV Danmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Det skriver SMV Danmark i en pressemeddelelse.

- Den buldrende energikrise slår pusten ud af virksomhederne, som ellers desperat har forsøgt at holde sig oven vande siden coronakrisen, da de fik frataget hele eller dele af deres omsætning. Det er især virksomheder, som har optaget coronagæld, som nu går konkurs, men det vi ser nu er, at konkursbølgen breder sig, udtaler Lasse Lundqvist, konsulent i SMV Danmark i pressemeddelesen.

Ifølge analysen, ligger kursniveauet i oktober måned over finanskriseniveau og 268 virksomheder med beskæftigelse gik konkurs i oktober. Under finanskrisen var rekorden for oktober måned "kun" 259 virksomheder. Det betyder også, at 1.442 personer - omregnet til fuldtid - har mistet jobbet, lyder det i pressemeddelelsen.

- Jeg er i høj grad bekymret for erhvervslivet. Under finanskrisen gik der også lang tid, inden konkursniveauet normaliserede sig. Derfor tror jeg bestemt ikke, at vi har set det sidste til konkurser. Desværre. Konkurserne har det nemlig med at sprede sig som ringe i vandet, udtaler Lasse Lundqvist i pressemeddelelsen.

Giv virksomhederne en chance

En del af årsagen til de mange konkursramte virksomheder er, ifølge SMV Danmark, at mange virksomheder har været nødsaget til at optage coronagæld, og inden virksomhederne for alvor havde mulighed for at tjene det tabte ind, ramte en ny krise. 

Energikrisen koster virksomhederne dyrt og svækker befolkningens købelyst samtidig med, at forsyningskrisen har fået flere virksomhederne til at øge lagerbeholdningen. Det har nu sat gang i en rullende snebold af konkurser, som SMV Danmark nu anmoder om får politisk håndsrækning.

- Et enkelt politisk indgreb, der kunne hjælpe uden at koste ret meget, vil være at udskyde betalingen af den statslige corona-gæld. Pengene skal naturligvis betales, for det er lån, men giv virksomhederne en chance for at få pengene i kassen, så de rent faktisk kan betale. Alternativt risikerer vi, at de går konkurs inden, og så mister statskassen helt sikkert pengene, siger Lasse Lundqvist i pressemeddelelsen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079