23948sdkhjf

Fuld fart på maritimt Esbjerg-firma både lokalt og globalt

Selvom der er lidt halvtomt på værkstedet i Esbjerg, så er der godt gang i forretningen hos West-Marine, der både arbejder lokalt og globalt.

West-Marine ligger på Fiskerihavnsgade helt centralt på havnen i Esbjerg. Udgangspunktet er også så esbjergensisk for den 60 år gamle virksomhed, som det kan være, i en maritim sammenhæng. Det var som en intern indkøbsfunktion hos Esvagt, den lokale iværksættervirksomhed i 1980’erne i den spirende offshorebranche.

Det, at vi ikke længere hovedsageligt lever af lokalområdet, gør, at vi også skal være lidt mere specialiseret. Når vi skal køre til Thyborøn eller Hirtshals, har vi også større udgifter end en lokal virksomhed - derfor skal vi også være en lidt højere pris værd for vores kunder Carsten Larsen, adm. direktør i West-Marine

I dag er West-Marine siden blevet en selvstændig virksomhed, der står på egne ben. Mere præcist på tre styk, pointerer virksomhedens adm. direktør Carsten Larsen, da Søfart var forbi for et par uger siden.

- Det første er vores værksted, hvor vi har mellem 10 og 15 mand fast tilknyttet. Vores speciale er service og reparation af thrustere, og vi er dansk servicecenter for thrusterproducenten ZF. Medarbejderne er hovedsageligt uddannede skibsmontører, så de kan også lave alt muligt andet, der relaterer sig til skibe, udover at servicere thrustere.

- Andet og tredje ben er henholdsvis vores agenturer, hvor vi sælger en række maritime produkter på det danske marked – og henholdsvis vores datterselskab Safe Transfer, hvor der virkelig er fuld fart på, forklarer Carsten Larsen.

Værftet er vigtigt

Det at være en maritim virksomhed midt i en af landets største maritime klynger betyder ifølge Carsten Larsen betyder mindre for West-Marine, end det har gjort tidligere.

- Skal jeg pege på noget i klyngen, der i dag har en direkte indflydelse på vores aktiviteter her i Esbjerg, så er det tilstedeværelsen af Esbjerg Shipyard. Det, at der løbende dokkes skibe i Esbjerg, er naturligt noget, der også kaster opgaver af sig til en virksomhed som vores.

- Det er lang tid siden, at der lå hundredvis af hjemmehørende fiskefartøjer langs kajerne lige uden for vores vinduer, så havde det ikke været for værftet, offshore eller naturligvis fastholdelsen af vores dygtige medarbejdere, kunne vi i princippet i dag lige så godt ligge et andet sted, forklarer han.

Han ser dog særdeles positivt på udviklingen i Esbjerg med vind og alternative energiformer i forhold til fastholdelse af West-Marines nuværende adresse.

På farten

Det var svært at få øje på West-Marines medarbejdere på værkstedet, da Nordiske Medier var forbi. Det skyldtes ikke manglende opgaver, snarere tværtimod. Men den aktuelle ordrebog i forhold til reparation og service udgøres af opgaver udenbys og udenlands, som er med til at give mange årlige rejsedage for West-Marines skibsmontører.

- Det, at vi ikke længere hovedsageligt lever af lokalområdet, gør, at vi også skal være lidt mere specialiseret. Når vi skal køre til Thyborøn eller Hirtshals, har vi også større udgifter end en lokal virksomhed - derfor skal vi også være en lidt højere pris værd for vores kunder, forklarer Carsten Larsen.

Han fortæller, at West-Marine, som en servicevirksomhed, i dag er lige så globalt orienteret som søfartsbranchen - også i forhold til 24/7-tankegangen. Der er således mange ligheder mellem søfolks og skibsmontørers måde at arbejde på.

- Vi sender vores folk ud til mange steder i verden. Det kunne være Fjernøsten eller Spanien og Holland – eller ud på offshoreinstallationer, enten på akutte ad-hoc-opgaver eller på større længerevarende projekter. Det giver nogle perioder med mange timers arbejde i døgnet, men omvendt også nogle perioder med lange friperioder derhjemme – eller perioder, hvor de arbejder hjemme på værkstedet.

- Det er et arbejdsliv med stor vekselvirkning, der virker tiltrækkende for mange skibsmontører, forklarer Carsten Larsen.

International anseelse

West-Marine har alene danske medarbejdere ansat. Det er således fortsat muligt at tiltrække kvalificerede medarbejdere, bl.a. ved selv at deltage aktivt i fødekæden ved altid at have lærlinge i virksomheden og ved at samarbejde med regionens tekniske skoler.

Carsten Larsen fortæller, at de veluddannede danske skibsmontører også har en international anseelse. Derfor kommer der også forespørgsler på at stille med en skibsmontør som sjakbajs for et sjak af f.eks. østeuropæiske folk på projekter i udlandet.

På hjemmebanen på havnen i Esbjerg er der mange interessante jobmuligheder for metalhåndværkere, og særligt skibsmontører. Derfor er der også en vis konkurrence mellem de enkelte af klyngens virksomheder, både i forhold til medarbejdere og opgaver, men der er samtidigt en vis naturlig opdeling, forklarer Carsten Larsen.

- Jeg tror, at vi hver især gør det, vi er bedst til. Der er ikke andre i Esbjerg, som har mere ekspertise og fokus på thrustere end os. Omvendt går vi heller ikke ud og tager smedeopgaver eller hydraulikprojekter, pointerer han.

Samme familie

Det hænder, at West-Marine sender en af sine medarbejdere ud på en motoropgave på et skib i Esbjerg eller i en anden havn. I så fald er det typisk en Scania-motor selvom virksomheden i princippet kan håndtere alle fabrikater.

West-Marine ejes af en af de tre stiftere af Esvagt, 74-årige Kent Kirk, der også er tidligere fiskeriminister. Hans selskab, der i dag også udgøres af hans sønner og datter, ejer udover West-Marine således bl.a. også Randers-virksomheden Nordhavn Power Solutions, der er specialiseret i Scania marine- og industri-motorer.

Ifølge Carsten Larsen udnytter de to maritime virksomheder i Kirk-familiens ejerskab fra tid til anden hinandens resurser, bl.a. ved at kunne låne medarbejdere af hinanden.

Carsten Larsen fortæller, at West-Marine i øjeblikket har 27 medarbejdere, men står over for at skulle mande op med mindst et par stykker.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.11