23948sdkhjf

Store udfordringer for byggebranchen under nuværende konkursbølge

39 procent af Danmarks bygherrer frygter store udfordringer og flere entreprenørkonkurser de kommende 12 måneder, ifølge ny undersøgelse fra Bygherreforeningen og Byggefakta

Rentestigninger, stigende priser på materialer, leveranceproblemer. Og ikke mindst konkurser, der falder tæt lige nu.

Det er faktorer, der har skrinlagt eller udskudt mange byggeprojekter. Og meget tyder på, at den tendens fortsætter i 2023, viser Bygherreforeningens nye Bygherrebarometer, der udgives i samarbejde med Byggefakta.

38 pct. af landets bygherrer regner nu med, at de vil skrotte eller udskyde projekter, mens en fjerdedel siger, at de har projekter, som de endnu ikke ved, om de skal udskyde eller gennemføre. De tilbud, man får ind fra entreprenørerne, er simpelt hen højere end budgetterne.

Ude i tovene

- Jeg hæfter mig ved den voksende usikkerhed blandt vores medlemmer. Der blev i år aflyst eller udskudt en masse projekter på grund af prisudfordringer, og det vidner om, at både bygherrer og entreprenører er ude i tovene og har svært ved at få enderne til at mødes, siger Bygherreforeningens direktør, Henrik Bang.

- Det er naturligvis ikke for sjov, at entreprenøren lægger ekstra risikopræmier ind. De kan hurtigt komme i klemme. For vi ser jo, at nogle konkurser kan skyldes stigende materialepriser og at ordrestrømmen tørre ind, siger Henrik Bang, der hæfter sig ved, at der på den korte bane stadig er lave forventninger til rent faktisk at kunne gennemføre allerede projekterede projekter.

I dobbelt klemme

Flere bygherrer skubber de færdigprojekterede projekter foran sig, fordi man er usikre på, hvornår det budgetmæssigt er forsvarligt.

- Og de bygherrer, der har meget boligbyggeri, kan komme i en dobbelt klemme i form af stigende materialepriser og stigende renter, der betyder, at den sum, man kan sælge de færdige enheder for, er for nedadgående.

Er der modtræk til den igangværende onde spiral?

- Det er svært med kunstigt åndedræt lige nu, da alle er i venteposition og bygherren venter på, at entreprenøren får is i maven til at fjerne de ekstra risikopræmier. Ellers bliver det svært at få bygherren til at bide til bolle, siger Henrik Bang.

Der blev i år udskudt en masse projekter på grund af prisudfordringer, og det vidner om, at både bygherrer og entreprenører er ude i tovene og har svært ved at få enderne til at mødes Henrik Bang, direktør, Bygherreforeningen

Han tilføjer dog, at billedet er lidt ujævnt, eftersom eksempelvis træmaterialer måske bliver billigere igen lige nu, og at der på den måde her kan opstå åbninger forskellige steder.

- Samtidigt arbejder man nogle steder med nye modeller for afregning, for eksempel på stålpriserne, så bygherren kan stå på mål for mere af dén risiko. Men bliver priserne på stål ved med at stige, kommer der en budgetusikkerhed ind ad bagvejen. Og alt dette krydret med, at vi i forvejen kigger ned i dybet i forhold til en recession, siger Henrik Bang.

Alment bliver droppet

De mange konkurser smadrer ifølge den nye analyse tidsplanerne, og det er usikkert, hvornår vi ser en stabilisering af markedet.

- Jeg har næsten ikke fantasi til at forestille mig, at det forsætter ind i 2023, men det er påfaldende, at 38 pct. af vores medlemmer mener, at de skal aflyse eller udskyde planlagte projekter de kommende 12 måneder, siger bygherre-direktøren.

 Analyse viser dog også, at der for 2023 er rekordhøje byggeambitioner i Danmark. Og Henrik Bang hæfter sig da også ved de private byggeplaner i forudsigelserne for næste år.

- Men markedet har endnu ikke har stabiliseret sig og det er bemærkelsesværdigt, at de almene har måtte droppe mange byggeprojekter. Ofte på grund af prisstigninger. Men i et vigende marked med lavere aktivitet, og dermed lavere priser, vil nogle af disse projekter måske kunne gennemføres i 2023, håber han.

Prisstigninger er hovedpinen

Prisstigninger er med andre ord fortsat bygherrernes største hovedpine.

73 pct. af bygherrerne angiver i undersøgelsen, at det er en primær udfordring. Derefter følger afledte effekter som eksempelvis budgetoverskridelser og konkurser blandt entreprenører, som henholdsvis 44 pct. og 39 pct. angiver som de største udfordringer.

- Vi kan se et stigende antal konkurser, og det er uhyre interessant at følge, om det er en blivende trend. Det er en dyr fornøjelse for en bygherre, når en leverandør må smide håndklædet, som Bygherreforeningens direktør siger i en pressemeddelelse i forbindelse med undersøgelsen.

Mens boligbyggeri måske går en smule ned særligt i København, trækker erhvervsbyggeriet i den anden retning. Mette Pedersen, marketingchef, Byggefakta

Byggeambitionerne er imidlertid stadig høje. Landets bygherrer har planer om at igangsætte store byggeprojekter (med en byggesum på over 40 mio. kr., red.) for i alt 141 mia. kr. det kommende år.

- Det er på niveau med den rekordstore pipeline, vi så sidste år med indgangen til 2022, hvor der var planer om byggeri for 138 mia. kr. - plus projekter for 10 mia. kr. på Femern-forbindelsen. Spørgsmålet
er dog, hvor meget som ender med at blive realiseret i 2023, siger Henrik Bang.

Stadig gang i erhverv

De store byggeprojekter for de141 mia. kr. er et meget højt tal og på niveau med i år, siger marketingchef Mette Linneboe Pedersen fra Byggefakta, der har leveret data til årets Bygherrebarometer.

Hun er selv overrasket over tallene. Man skulle ellers forvente at de truende skyer over europæisk og dansk økonomi burde sætte sig i byggeplanerne.

- Mens boligbyggeri måske går en smule ned særligt i København, trækker erhvervsbyggeriet i den anden retning. Hun hæfter sig særligt ved aktiviteterne i det private erhvervsbyggeri, hvor der næsten
er sket en eksplosiv udvikling i 2022, som fortsætter ind i 2023. Der bygges blandt andet mange logistikcentre og opføres til industriproduktion samt solcelleanlæg og Power-to-x-anlæg. Her vokser investeringerne med over 100 pct.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094