23948sdkhjf

Energiselskaber får bøde for ulovlige telefonsalg

Leadvirksomhederne MMT Lead Provider Limited og Syscon Lead Systems Limited er ved Københavns Byret hver blevet idømt en bøde på 210.000 kroner for at have medvirket til at energiselskabet Natur-Energi ulovligt har ringet forbrugere op.  

Det er Forbrugerombudsmanden, der har politianmeldt selskaberne. 

MMT Lead Provider har anket byrettens dom.

Ugyldige samtykker

Leadmæglere/leadvirksomheder indhenter typisk såkaldte leads – det vil sige forbrugernes samtykke til at blive kontaktet – og videresælger dem til virksomheder, der bruger dem i markedsføringsøjemed. Ofte indhenter leadvirksomhederne forbrugernes samtykke via konkurrencer på internettet.

Københavns Byret har afgjort, at de to selskaber MMT Lead Provider og Syscon Lead Systems har medvirket til at overtræde forbrugeraftalelovens forbud mod ulovligt telefonsalg ved at have solgt ugyldige samtykker til telefonisk markedsføring fra 26 forbrugere til energiselskabet Natur-Energi. 

- De 26 forbrugere har afvist at have givet deres samtykke til de telefoniske henvendelser, som Natur-Energi foretog til forbrugerne på baggrund af samtykkerne. Samtykkerne skulle ifølge MMT Lead Provider og Syscon Lead Systems være indhentet i forbindelse med konkurrencer på nettet, men flere af forbrugerne kunne godtgøre, at det er usandsynligt, at de har deltaget i konkurrencerne på de påståede tidspunkter, fremgår det af en pressemeddelelse. 

Desuden har flere forbrugere forklaret, at de såkaldte leads med samtykket indeholdt gamle data om dem, for eksempel en gammel mailadresse eller et tidligere efternavn

Har betalt bøde

Retten fandt, at de 26 forbrugere ikke havde givet samtykke til at blive ringet op af Natur-Energi. Retten lagde blandt andet vægt på forbrugernes forklaringer om, at de ikke havde deltaget i de påståede konkurrencer, og at leadene med samtykkerne indeholdt forældede data. 

Derudover er forbrugerens oplysninger, deltagelsestidspunkt og IP-adresse ikke tilstrækkelig dokumentation for, at en bestemt forbruger via en konkurrence har givet samtykke til at blive kontaktet i markedsføringsøjemed.

Natur-Energi har tidligere erkendt at have overtrådt forbrugeraftaleloven i samme sag og accepteret at betale en udenretlig bøde på 400.000 kroner for ulovligt telefonsalg vedrørende i alt 51 forbrugere.

De to selskaber MMT Lead Provider Limited og Syscon Lead Systems Limited er etableret i Malta med danske ejere.

Lovgrundlag

Forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1

Efter forbrugeraftalens § 4, stk. 1, er det ulovligt for erhvervsdrivende at kontakte forbrugere telefonisk eller personligt med henblik på afsætning af varer eller tjenesteydelser, medmindre forbrugeren forudgående har anmodet den erhvervsdrivende herom. Et samtykke til telefoniske henvendelser skal være en udtrykkelig og utvetydig anmodning om at blive ringet op.

Kilde: Forbrugerombudsmanden

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Forbrugerombudsmanden
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidligere vandværksgrund til bypark og varmeværk
EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur
Rockwools salg i Rusland styrtdykker: "Hvis vi skal trække os ud, så gør vi det"
Udviklingsplan for Gedser Havn er klar – nu skal den realiseres skridt for skridt
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Producent af naturgasfri løsninger får initiativpris
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.094