23948sdkhjf

Midt i fyringsrunde: Carl Hansen & Søn på amerikansk charmeoffensiv

Familievirksomheden Carl Hansen & Søn står overfor massefyringer grundet modvind på hovedmarkederne. Nu har direktøren sat kurs mod USA, hvor han ser tegn på lysere tider. 

Fredag landede nyheden om, at omkring 140 timelønnede og funktionæransatte hos Carl Hansen & Søn står overfor en afskedigelse

Det svarer rundt regnet til en fjerdedel af klassikerproducentens samlede stab, og Knud Erik Hansen, direktør og tredje generation i den familieejde virksomhed, understreger, at det ikke har været en nem beslutning at træffe.

– Det er en meget kedelig situation. Vi er en familievirksomhed, og der er mange af vores medarbejdere, der ikke har arbejdet andre steder end hos os – derfor rammer det os også meget hårdt personligt, og det gør ondt at måtte sige farvel. Vi gør det af nød og ikke af lyst, slår han fast.

En hastig forværring

Nøden skyldes som for så mange andre en økonomisk virkelighed, hvor tårnhøj inflation, en stigende rente og en rekordlav forbrugertillid har trukket tæppet væk under den efterspørgsel, der i pandemitiden boomede, og hos Carl Hansen & Søn er lagrene nu så fyldte, at Knud Erik Hansen altså ikke ser anden udvej end at skrue markant ned for produktionen.

– Dem, der har en stol, har en stol, og så er vi i dag et sted, hvor man ikke går ud og køber en af vores, for det er en luksus. Situationen er så tilspidset nu, at vi simpelthen må justere udgifter efter indtægter, siger direktøren.

Det er ellers mindre end to måneder siden, Knud Erik Hansen vurderede, at møbelproducenten takket være en fortsat fornuftigt fyldt ordrebog ville “klare den fint året ud”.

– Det er gået meget hurtigt. Nu er husmarkedet og byggeriet gået i stå, og den meget høje inflation begynder for alvor at slå igennem, og det er alt sammen noget, der har effekt på vores industri, forklarer han.

Der er dog fortsat forskel på, hvor hårdt de forskellige markeder er ramt. I Asien, USA og Sydeuropa oplever Knud Erik Hansen stadig en vis købelyst, men den tilbageholdende, der i en rum tid har spøgt på de skandinaviske hovedmarkeder, har nu også ramt det nordlige Tyskland.

På vej til USA

For den fynske familievirksomhed er det således nogle afgørende markeder, der for tiden er vingeskudt. I fjor blev knapt 680 af Carl Hansen & Søn Holdings 966 omsætningsmillioner hentet i Europa, mens Japan og USA hver tegnede sig for godt 100 mio., men i øjeblikket har Knud Erik Hansen sine forhåbninger hængt op på særligt sidstnævnte.

– Det, der sker i USA lige nu, skal vi virkelig prøve at cashe ind på, siger han med henvisning til, at inflationen i Nordamerika nu er på retur og i oktober ramte laveste niveau siden januar.

– Det er gode nyheder, og vi så aktiemarkedet derovre stige kraftigt – det er nogle af de positive ting, vi må holde øje med, for hvis det vender, kan det også få positiv indflydelse i Europa, og køber de danske produkter, får det jo også en positiv indflydelse på danske arbejdspladser, siger Knud Erik Hansen.

Derfor rejser han lørdag morgen til USA for at udnytte det sjældne momentum i en ellers noget dyster tid.

– De markeder, hvor vi stadig kan mærke en positiv refleks, på det vi gør, dem skal vi sørge for at nurse og gøre noget ved. Derfor rejser jeg over og håber, at jeg kan skubbe lidt på, og forhåbentlig kan vi så også se lidt mere positivt på tingene, end vi ellers gør her i andedammen, siger Carl Hansen & Søn-direktøren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078