23948sdkhjf

Nyt projekt skal arbejde med ”guldalderen i den almene bygningskultur”

Boligorganisationen AL2bolig og entreprenørfirmaet Jorton indgår hovedentreprisekontrakt for to omfattende helhedsplaner i Aarhus-bydelen Åbyhøj, Lindeparken og Digtergangen.

Det oplyser Al2Bolig i en pressemeddelelse.

Med genanvendelse af de ikoniske gule mursten og etablering af regnvandsvaskerier, skal de to helhedsplaner øge det grønne aftryk og videreføre den arkitektoniske kulturarv.

– Det er et utroligt spændende projekt med store ambitioner, som vi er glade for at være en del af. Først og fremmest skal der lyde stor ros til AL2bolig for at turde tage nogle gode grønne valg ved for eksempel at genbruge de gamle mursten. Det sparer ikke alene CO2, men er også en arkitektonisk smuk løsning, udtaler Søren Jungersen, regionschef hos Jorton, i pressemeddelelsen.

Lindeparken og Digterparken består af sammenlagt 78 plus 81 almene boliger, 16 ungdomsboliger samt fire erhverslejemål mod den store trafikåre Silkeborgvej i Aarhus.

Æstetik, funktionalitet og bæredygtighed

– Jorton er ekspert i almene helhedsplaner, og de har stor erfaring med at håndtere renoveringer, der involverer menneskers hjem. Det er vigtigt for os, at entreprenørerne forstår og husker dette i hele processen, lyder det fra Anette Østerhaab, formand i AL2boligs organisationsbestyrelse, i pressemeddelelsen.

– Det er også dejligt, at vi i den almene sektor kan prioritere både æstetik, funktionalitet og bæredygtighed – tak til Realdania og Landsbyggefonden for det, tilføjer Anette Østerhaab og henviser dermed til, at Realdania har givet en støtte på 7,9 mio. kr. til de to helhedsplaner.

Støtten muliggør bevarelsen af bygningernes karakteristiske udtryk med rensning og genanvendelse af de gule mursten, som, sammen med de murede og vinklede altaner, udgør et klassisk eksempel på 1960’erne etagebyggeri. Midlerne fra Realdania går også til etableringen af grønnere vaskerier, hvor opsamlet regnvand bruges til beboernes tøjvask.

Fra guldalderen i den almene bygningskultur

De to helhedsplaner for Lindeparken og Digterparken, som tager afsæt i visionen om at renovere med respekt og værne om den arkitektoniske kulturarv, som kendetegner begge afdelinger, blev vedtog af beboerne i april 2021.

Måneden efter indgik AL2bolig totalrådgiverkontrakt for transformationen af Lindeparken og Digterparken med et hold bestående af Pluskontoret, Niras og Nova5.

– Lindeparken og Digtergangen er gode eksempler for guldalderen i den almene bygningskultur med både de arkitektoniske styrker og byggetekniske svagheder – det er meget spændende at få mulighed for at arbejde med byggerier fra denne periode, sagde Suna Cenholt, partner i Pluskontoret Arkitekter, i den forbindelse om projektet og bebyggelserne.

Det færdige resultat af Jortons arbejde ventes ifølge Anette Østerhaab at være klar i 2025.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111