23948sdkhjf

Sikkerhed i cyberspace skal løfte niveauet hos 100 danske industrivirksomheder

Danske virksomheder digitaliserer i høj grad deres produkter og produktion. Det kan være med intelligente sensorer, der minimerer strømforbruget, eller med maskiner, der bliver koblet til internettet. Men den øgede digitalisering åbner også døren for hackere med onde hensigter – og det skal dansk erhvervsliv blive bedre til at håndtere, evt, i samarbejde med det nye projekt Cybersikker Produktion i Danmark (CyPRo), der er støttet af Industriens Fond med 13 mio. kr.

- Produkter og produktionsanlæg kobles oftere og oftere til internettet eller lokale netværk... Men udviklingen kræver nye kompetencer. Tingenes internet med sensorer og smarte produkter åbner nemlig nye flanker overfor de IT-kriminelle, siger Malene Stidsen, programchef i Industriens Fond, i en pressemeddelelse. 

- Hvis ikke man som virksomhed og medarbejderstab har styr på cybersikkerheden – både når man udvikler nye produkter og når man optimerer sine egne processer – så går det ud over konkurrenceevnen, siger hun.

- Jo sikrere virksomheden og dens produktsortiment er, desto mere attraktiv er man som leverandør og samarbejdspartner.

Tænk sikkerheden ind

Mange produktionsvirksomheder tænker ikke den nødvendige IoT-sikkerhed ind. Det forhold skal det nye projekt nu lave om på. I løbet af de næste par år skal CyPro-projektet styrke IoT-sikkerheden hos 100 danske industrivirksomheder ved at give virksomhederne viden, så de kan håndtere, de trusler, de står overfor. Og derudover udvikles en række værktøjer, som kan løfte IoT-sikkerheden bredt i den danske industri.

- Når man introducerer smarte sensorer, så introducerer man også nogle risici. Vi skal derfor give virksomhederne indsigt i, hvad det er for nogle trusler, de står overfor. Nogle har sikkert en antagelse om, at det har deres leverandører styr på. Men vi skal have ændret tankegangen, så det bliver et eksplicit krav, som virksomhederne stiller. De skal vide, hvordan de håndterer risikoen for at blive hacket, siger Gert Læssøe Mikkelsen, der er head of Security Lab ved Alexandra Instituttet.

Internetopkoblede produkter vinder frem over alt og spiller blandt andet en central rolle i forhold til bæredygtig produktion og den grønne omstilling.

- Der udvikles i disse år nye løsninger til produktion, energistyring og vandforsyning, som er afhængige af tilgængelige data, og som potentielt udgør en risiko i kritisk infrastruktur. Den risiko var ikke på samme måde til stede tidligere i de mere traditionelle og mekaniske løsninger. Så hvis vi skal foretage et skift fra de gammeldags løsninger til nogle smarte løsninger, der kan understøtte den grønne omstilling, så skal vi sørge for, at de smarte løsninger er sikre. siger Mirko Presser, der er Lektor og forskningsleder, Engineering and technology-sektionen ved Aarhus Universitet.

Cybersikker Produktion i Danmark

  • Projektet, der er støttet af Industriens Fond med 13 mio. kr., hedder Cybersikker Produktion i Danmark (CyPRo). Det bygger på erfaringerne fra et tidligere projekt (CIDI), hvor man observerede, at mange virksomheder har svært ved at få greb om IoT-sikkerhed. Det nye projekt skal derfor skabe fælles fodslag om IoT-sikkerhed og sikre et kollektivt løft af markedet for IoT-produkter.
  • CyPro er et samarbejde mellem Alexandra Instituttet, FORCE Technology, DAMRC (Danish Advanced Manufacturing Research Center, Ugla Insights og Aarhus Universitet Herning, Institut for Forretningsudvikling

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078