23948sdkhjf

Håndværker blev komiker og laver sjov med faget

Det tog Anders Nielsen mange år at overvinde sin egen opfattelse af håndværkervejen som et nederlag. Nu har den 36-årige komiker forladt tømrerfaget igen, men kæmper fortsat for større anerkendelse af håndværk som karrierevej

Da Anders Nielsen i sin tid gik ud af folkeskolen, valgte flere af hans gode kammerater at gå i lære som tømrere og murere. Selv vidste han ikke, hvad der skulle ske, men så på håndværkervejen som et nederlag. Så han tog på efterskole.

Da efterskoleåret var færdigt, var han ikke blevet klogere på fremtiden, så han startede på gymnasiet. Her slap han i det mindste for nogle dybere fremtidsovervejelser i de næste tre år. Efter det købte han sig lidt mere tid ved at tage på højskole.

- Og så stod jeg der og havde brugt mine allersidste penge på et højskoleophold, mens mine barndomsvenner havde ejerlejligheder, huse og biler, griner han.

Efter højskoleopholdet satte han sin far, daværende automekaniker med gode håndværksforbindelser, i gang med at afsøge mulighederne for en læreplads. Dog stadig ”som plan b eller c, hvis jeg nu ikke skulle finde en anden løsning”. Dagen efter stod han med en læreplads og begyndte kort efter på tømreruddannelsen.

Anders Nielsen

  • Standupkomiker: Optrådte med sit første onemanshow ’Svendeprøven’ i foråret 2022. Har derudover blandt andet været finalist ved DM i Standup i 2015 og 2017.
  • Derudover har han et samarbejde med værktøjsleverandøren Carl Ras, hvor han laver håndværker-sketches mm., og driver instagram-profilen ’Salmonstreet’, hvor 73.000 mennesker følger med i han og kærestens omfattende renoveringsprojekter
  • 36 år, bor i Valby med kæresten Trine.


Ambassadør for håndværksfaget
I foråret 2023 åbner det spritnye 'Håndværkskollegiet' i Horsens, hvor unge, aspirerende håndværkere kan flytte ind i et fællesskab, der ifølge hjemmesiden har det erklærede formål at være med til ”at afspejle stolte håndværkstraditioner – så du, som håndværkslærling, bliver inspireret til godt håndværk”. 

På kollegiet her kan de unge håndværkere finde fællesskaber, når de bor sammen, ligesom de kan lære af hinanden i kollegiets værksteder på tværs af deres fag. Anders Nielsen, håndværker

Anders Nielsen, der i dag ernærer sig som komiker og håndværker-influencer, er blevet tilknyttet som ambassadør for Håndværkskollegiet. Han er begejstret.

- Hele kollegiets grundtanke er at være med til at rebrande erhvervsuddannelserne og give prestige tilbage til byggebranchen. Forhåbentligt kan det være med til at appellere til flere unge, siger han og fortsætter:

- Nu har jeg gået på efterskole og gymnasiet, hvor man bliver en del af de her ungdomsfællesskaber, men kommer man direkte ud som lærling fra folkeskolen, får du ikke rigtigt det samme. På kollegiet her kan de unge håndværkere finde fællesskaber, når de bor sammen, ligesom de kan lære af hinanden i kollegiets værksteder på tværs af deres fag.

Anders Nielsen begår sig ikke selv længere på de københavnske byggepladser. I 2019 gik han viralt med et Facebook-opslag om ”dumme håndværkere”, der var en opsang til samfundets syn på håndværkerfaget og dets udøvere. 

.

Efterfølgende turnerede han rundt i de danske medier og på diverse platforme med sin personlige fortælling om stoltheden ved det gode håndværk og ønsket om en større anerkendelse af erhvervsuddannelserne. I kølvandet fulgte en lang række henvendelser og senere samme år sag de han op som tømrer for at forfølge en karriere, han i otte havde dyrket udenfor byggepladserne: standup-komikken.

Kæmper for større anerkendelse

Efter en Corona-krises forsinkelse optrådte han i foråret med sit første onemanshow, Svendeprøven. Som titlen antyder, har han måske forladt branchen fysisk, men han har ikke vendt ryggen til den. 

Hvis jeg på grund af den opmærksomhed, jeg giver håndværkerfaget, kan få bare nogle få til at hvile i det valg, er det da stort Anders Nielsen, komiker

Udover at livet på byggepladsen, mester-lærlinge-relationen og fjendskabet med dem inde fra kontoret er en kilde til komisk materiale, dyrker han også håndværkerbranchen i alle aspekter af sin nye karriere med ønsket om at bruge sin eksponering til at vise vejen for fremtidens håndværkere.

- Den helt åbenlyse grund er jo, at der mangler håndværkere. Der har været så mange ting gennem årerne, der har været med til at forme den generelle opfattelse af, at det er en plan b at vælge en karriere som håndværker.

Den opfattelse var i mange år med til at afholde ham selv fra at gå den vej. Det var, som han selv siger, ganske tilfældigt, at han endte på hylden som tømrer, hvor han fandt sig perfekt til rette. Derfor tror han, at det er betydningsfuldt, at det der findes en som ham selv, der forsøger at tale håndværket sag og som synliggør den vej i livet. Han er overbevist om, at der findes mange, der leger med tanken om at blive håndværker, men som afholder sig fra det grundet omverdenens syn.

- På bagkant af mit Facebook-opslag dengang fik jeg beskeder fra flere, der havde valgt at gå i lære på grund af det. Hvis jeg på grund af den opmærksomhed, jeg giver håndværkerfaget, kan få bare nogle få til at hvile i det valg, er det da stort, siger han.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125