23948sdkhjf

Virksomheder frygter stor gæld og afviser statens energilån

Langt de fleste mindre virksomheder siger nej tak til tilbud om at udsætte betalingen af energiregninger.

Det skulle være en hjælpende hånd til borgere og virksomheder, der er presset at højere priser på både el, gas og fjernvarme.

Men det er tilsyneladende forsvindende få af landets små og mellemstore virksomheder, der har planer om at udnytte det energilån, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i september.

Det viser en analyse foretaget af SMV Danmark, der repræsenterer 18.000 mindre virksomheder.

- Interessen er bemærkelsesværdigt lav, konstaterer Martin Kyed, der er cheføkonom hos SMV Danmark.

Lånet gør det muligt at udskyde en del af betalingen af el-, gas- og fjernvarmeregningerne til senere.

Kun 0,6 procent af de virksomheder, der deltager i undersøgelsen, er klar til at tage imod lånet. 97 procent siger klart nej tak.

Resten ved endnu ikke, om de vil gøre brug af tilbuddet.

Årsagen til den lave tilslutning er ifølge analysen blandt andet, at virksomhederne er bekymrede for at stifte stor gæld. Og så mener en stor del af virksomhederne, at renten er for høj.

Renten på lånet er fastsat til 4,4 procent. Men derudover er betingelserne for lånet uklare, påpeger Martin Kyed.

Det er nemlig ikke fastsat, hvad de årlige gebyrer for lånet bliver.

Gebyrerne vil afhænge af, hvor mange der optager lånet, og dermed hvor mange virksomheder omkostningerne ved låneordningen skal fordeles på, forklarer cheføkonomen.

- Derfor er det usikkert, om vi kan anbefale virksomhederne at tage det her lån, siger han.

Der er tale om en indefrysning af den del af energiregningerne, som overstiger de udgifter, private husholdninger og virksomheder havde til el og gas i fjerde kvartal 2021.

For fjernvarme gælder det, at den del, der overstiger fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber, kan indefryses.

Det var den socialdemokratiske regering, der fremsatte forslaget om ordningen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet til analysen.

Men hos Venstre, der er et af de øvrige aftalepartier, forstår fungerende erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen virksomhederne.

- Jeg forstår til fulde, at der er en række virksomheder, som er bekymrede for at skubbe problemerne længere ud i fremtiden.

- Men lånet er en mulighed, som virksomhederne kan gøre brug af, hvis de høje energipriser presser dem hårdt på deres likviditet, siger han.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063