23948sdkhjf

Region vælger Arkil til oprensning i vestjyske Videbæk

Arbejdet med at fjerne en stor forurening i Videbæk mellem Herning og Ringkøbing går nu i gang. Det bliver entreprenørvirksomheden Arkil A/S, der skal løse opgaven for Region Midtjylland og dermed sikre lokalområdets rene drikkevand i fremtiden.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Jord- og grundvandsforureningen på Stationsvej 5 i Videbæk tæller cirka 325 kg klorerede opløsningsmidler, der stammer fra en tidligere højttalerproduktion på adressen. Forureningen spreder sig og vil på sigt ødelægge et vigtigt grundvandsmagasin, hvor områdets drikkevand i dag kommer fra.

Det forberedende arbejde til oprensningen er i fuld gang, og oprensningen forventes at være afsluttet i august 2023. Oprensningen kommer ifølge pressemeddelelsen til at koste cirka 9-10 mio. kr.

Forureningen på Stationsvej 5 i Videbæk

  • Forureningen stammer fra højttalerproduktion på grunden fra 1953-1994. Dengang var affedtning af metalemner med rensemidler med TCE (trichlorethylen) - et kloreret opløsningsmiddel - en del af arbejdsgangen. Fra et affedtningskar på virksomheden er der blandt andet sket et spild på cirka 300 kg affedtningsmiddel.
  • Den samlede forurening på grunden er vurderet til 325 kg TCE.
  • Det er vurderet, at cirka 96 pct. af forureningen fortsat ligger under bygningerne. Cirka 4 pct. har de seneste årtier spredt sig til et større område.
  • Forureningen har spredt sig dels via kloaksystemet og dels via grundvandet under bygningerne.
  • Grundvandsstrømningerne trækker forurening mod sydøst. Videbæk Vandværks nærmeste drikkevandsindvinding ligger cirka 300 meter vest for industrigrunden. Der ligger også private vandboringer i den sydlige del af Videbæk.

Region Midtjylland

– Hvis man ser bort fra de helt store generationsforureninger på Harboøre Tange, så er oprensningen i Videbæk en af de større "almindelige" forureninger. Men i hele Region Midtjylland er der cirka 3.500 kendte forurenede grunde, mens 5.100 grunde er vurderet som muligt forurenede. Forurening fylder mere og mere i vores bevidsthed og vores samfund, så det er en utrolig vigtig opgave, vi har som region med at kortlægge og rydde op, siger Henrik Qvist (EL), næstformand i Udvalget for Regional Udvikling.

I marts sidste år indgik Region Midtjylland aftale med WSP som bygherrerådgiver på oprensningen i Videbæk by.

Oprensning med opvarmning

Hovedparten af forureningen, cirka 96 pct., ligger i et afgrænset område. Det er den forurening, som Arkil vil fjerne med opvarmning. Der tilsættes varm damp til undergrunden for at få forureningen til at nå kogepunktet. Forureningen bliver så til gas og kan suges op af jorden og efterfølgende renses i et særligt renseanlæg på stedet.

– Det mest forurenede område kan renses op til et niveau, der sikrer, at vi kan beskytte grundvandet. Det betyder samtidig, at vi fjerner den fremtidige spredning under nærliggende huse i området og afstrømning til Videbæk bæk i nærheden, siger Morten Bondgaard, kontorchef for Region Midtjyllands jordforureningskontor.

Det tager tid at gøre klar og sikre teknikken til oprensningen, men når først anlægget er klar, tager selve oprensningen cirka fire uger. Det bliver forventeligt til maj 2023, og til august 2023 vil hele arbejdet på Stationsvej 5 i Videbæk være afsluttet.

I årene efter oprensningen vil Region Midtjylland overvåge effekten blandt andet med løbende test af grundvandet i området.

Projektet gennemføres i tæt sparring med grundejer, Ringkøbing-Skjern Kommune og Videbæk Energiforsyning samt en række andre interessenter i nærområdet såsom naboer og Videbæk borgerforening.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.11