23948sdkhjf

EU-Kommissionen ønsker nødbremse i gasindgreb

Torsdag håber EU-lande at kunne enes om gasindkøb og hurtigere udbygning af vedvarende energi

Når EU-landenes energiministre torsdag mødes i Bruxelles, så bliver det første lejlighed til at drøfte EU-Kommissionens udspil til et indgreb over store udsving i gaspriserne.

EU-landene har ifølge EU-Kommissionen flere gange været i den situation, at man må betale en højere pris for gas, end man gør andre steder i verden. Men det skal stoppe nu, mener EU-Kommissionen.

Derfor foreslår kommissionen en såkaldt markedskorrektionsmekanisme på gas. Den skal bekæmpe udsving på gaspriser, hvis den bliver indført efter en diskussion med EU-landene.

Flere EU-lande ventes dog torsdag at indlede kampen for en opstramning af EU-Kommissionens forslag. Forslaget bygger på flere betingelser, der sætter spørgsmål ved, om det nogensinde vil blive taget i brug.

EU-Kommissionen vil med forslaget lægge et øvre loft på 275 euro per megawatttime (MWh) på gas på TTF-gasbørsen.

Mekanismen træder i kraft, hvis prisen i 14 dage er på dette niveau eller højere samtidig med, at der i 10 dage er en forskel på mindst 58 euro i forhold til prisen på andre markeder.

Sker det, så vil handler med såkaldte front month-TTF-derivater ikke gennemføres. Det vil dog fortsat være muligt at købe gas dag til dag. Men det vil i givet fald være til en endnu højere pris, så det vil formentlig alene blive anvendt som en nødløsning i helt særlige situationer.

Oven i det ønsker EU-Kommissionen at indføre en nødbremse i forslaget. Den vil betyde, at selv hvis de to betingelser er opfyldt, så kan EU-Kommissionen vælge at kortslutte priskorrektionsmekanismen.

Det kan eksempelvis ske, hvis EU-Kommissionen vurderer, at hensynet til gasforsyningen vejer tungere end prisen. Beslutningen kan med andre ord ikke bremses af EU-landene, hvis de først vedtager mekanismen.

De mange betingelser ventes at blive mødt med modstand fra central- og sydeuropæiske lande. De har længe presset på for mere markante indgreb på EU-niveau, der kan sænker priserne på gas.

Lande som Tyskland, Holland og Danmark er til gengæld skeptiske over for indgreb i markedet.

På EU-topmødet i oktober blev de 27 EU-lande derfor enige om et kompromis. Det betyder, at EU-Kommissionen fremsætter forslaget om indgrebet, men der er opstillet en række betingelser, som skal sikre, at forslaget ikke får negative konsekvenser for priser og forsyning.

På den baggrund ventes der svære politiske forhandlinger om forslaget. Forhandlingerne ventes først at blive afsluttet på et energiministermøde den 19. december.

Går sagen i hårdknude kan forslaget dog ende tilbage på bordet hos EU's stats- og regeringsledere, når de samles til topmøde i Bruxelles den 15. og 16. december.

På torsdagens møde i Bruxelles er der til gengæld håb om, at EU-landene kan blive enige om fælles indkøb og mere transparens i gaspriser. Det skal sikre lavere priser, når gaslagrene skal fyldes op til foråret.

EU-landene håber også at kunne enes om at sætte mere fart på udbygningen af vedvarende energi. Det skal blandt andet ske gennem hurtigere godkendelse af projekter.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.078