23948sdkhjf

Engell: Konservative risikerer bagslag ved at gå i regering

De Konservative kan blive presset, hvis partiet ender med at deltage i en bred regering, vurderer Hans Engell

Formand Søren Pape Poulsen (K) har været under beskydning, siden hans parti gennemlevede en nedtur i valgkampen og endte med kun ti mandater ved folketingsvalget 1. november. Også fra interne stemmer hos De Konservative.

Partiet er dog fortsat med i forhandlingerne om at danne en bred regering hen over den politiske midte, selv om Pape blankt afviste netop en bred regering inden valget.

Men lige præcis en regeringsdeltagelse kan måske på den korte bane være med til at styrke Søren Pape Poulsens egen position hos De Konservative. Så fylder det mon noget i forhold til, hvor langt han vil gå for at komme med i en regering?

- Jeg tror da, at det spiller en rolle, men jeg tror ikke, at det spiller en afgørende rolle, siger politisk kommentator Hans Engell.

Han peger på, at De Konservative som Folketingets blot syvendestørste parti hurtigt kan få en rolle som juniorpartner i en bred regering med deltagelse af Socialdemokratiet og Venstre samt måske endnu flere partier.

- Det vil sige, at De Konservative som et af de mindste partier - måske det mindste parti - i den regering ikke vil kunne regne med at få for eksempel en justitsministerpost, som Søren Pape havde sidst.

- Så derfor er det ikke en given sag, at det at gå ind i en regering absolut bliver en stor vindersag, siger Hans Engell.

Søren Pape Poulsen var justitsminister fra 2016 til 2019, hvor De Konservative sad i regering sammen med Venstre og Liberal Alliance.

Hans Engell peger på, at fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt, at de partier, der bliver en del af en regering, må forberede sig på, at regeringsgrundlaget kan ende med at være et stykke fra det, de gik til valg på.

- Han ved godt, at hvis det politiske resultat, der kommer ud af det, er dårligt set med konservative øjne, så vil kritikken bare fortsætte.

- Hvad skal Pape i en regering, hvor han selv bliver minister, og så kommer der måske yderligere en konservativ, hvor de får to ikke alt for tunge ministerposter? Og samtidig et politisk grundlag, der ligger kilometer fra det, de selv gik til valg på, siger Hans Engell.

De Konservatives store nedtur i valgkampen kom efter en række sager om Søren Pape Poulsens privatliv og politiske dømmekraft.

Lørdag fik han dog opbakning fra en samlet hovedbestyrelse i partiet efter et møde på Egelund Slot i Nordsjælland.

- Papes held er, at der ikke lige umiddelbart står nogen modkandidat.

- Der er ikke nogen, der har udfordret ham på formandsposten eller andet. På den måde er han ikke truet, der står ikke nogen og ånder ham i nakken, siger Hans Engell.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096