23948sdkhjf

Nye regler bremser udbygning af solenergi i Danmark

Den såkaldte producentbetaling betyder, at solcellekapaciteten ikke vokser nær så hurtigt næste år

Energikrisen har været medvirkende til, at antallet af store solcelleanlæg i Danmark er vokset kraftigt i år.

Ifølge tal fra Dansk Solcelleforening, som Jyllands-Posten har fået indsigt i, er der opført anlæg med en samlet kapacitet på 1208 megawatt i år, og det er en tredobling af forrige års niveau.

Alligevel forudser foreningen, at udbygningen bremser kraftigt op næste år. Vurderingen er, at der henholdsvis i 2023 og 2024 kun vil blive opsat det halve af dette års kapacitet.

- Nu taler tallene sit klare sprog. Vi kigger ind i en markant nedgang i udbygningen af solenergi i Danmark, og det er vi rigtigt ærgerlige over, siger Knud Erik Andersen, der er administrerende direktør for energiselskabet European Energy, til Jyllands-Posten.

Årsagen er, at der næste år indføres en såkaldt producentbetaling. Det betyder, at den, der opfører anlægget, også skal betale udgifterne for at få det koblet på elnettet.

Den nye ordning er indført for at sikre, at de nye parker bliver opført steder, hvor forbruget og infrastrukturen understøtter det.

Det kan der være meget fornuft i, mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Det skal selvfølgelig betyde noget for økonomien, om man er tæt på eller langt fra forbruget, siger han til avisen og konstaterer samtidig, at der er grænser for, hvor meget solcellestrøm der er brug for i det danske energisystem.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.347