23948sdkhjf

Tonstung kirkeklokke var én centimeter fra at falde ned

Uregelmæssige slag fik kirketjener i Odense Domkirke til at undre sig  

Hvad der ville ske, kan man kun gisne om. Men voldsomme ødelæggelser ville med garanti være resultatet, hvis en tonstung kirkeklokke i tårnet på Odense Domkirke havde løsnet sig en smule mere og drattet mod jorden.  Kirkeklokken, der hænger 30 meter oppe i tårnet, var kun én centimeter fra at falde ned.

Klokken er den største i Odense Domkirke med en diameter på 130 centimer og en vægt på 1.200 kilo. 

Det var Poul Jørgensen, som er ledende kirketjener, der bemærkede faresignalerne, inden kirkeklokken faldt mod gulvet.

- Jeg undrede mig over, den slog uregelmæssigt. Det var en søndag formiddag inden gudstjeneste, og jeg kunne ikke gøre noget, da den hænger så langt oppe. Men jeg så efterfølgende på den sammen med vores organist og konstaterede, at en del af ophænget var flækket, siger Poul Jørgensen.

Hvad var der sket, hvis den var faldet ned?

- Det kan vi kun gætte på. Den ville falde 6-8 meter ned på tyndt plankegulv. Umiddelbart var den ikke stoppet der, men farten ville have aftaget for hver etage.

Det var "klokke 1", som ringer søndag mellem ni og ti, der var tæt på at falde ned. Det skyldtes, at den massive egetræsbjælke, der holder klokken, var revnet midtover. Et beslag sad dermed skævt og var faretruende tæt på at ryge ud mod kanten. Det konstaterede virksomheden Thubalka, der vedligeholder klokkerne, og her har byggeopgaven i forbindelse med ned- og opsætning efter reparation.

Dårligt tidspunkt op til jul

Klokken er nu taget ned, og der skal laves nyt beslag og knebel. Det bliver først færdig til januar, og dermed kan den ikke ringe ved kirkens mest besøgte højtid: julen. 

-Det er rigtig dårligt tidspunkt. Lige nu går vi ind i julen, og det, synes vi, ikke, er sjovt. Men alternativet var værre, hvis den havde fået lov at arbejde sig videre mod kanten, siger Poul Jørgensen.

Odense Domkirke har i alt fem klokker. Så jul bliver det altså alligevel i den "fynske hovedstad". Den ledende kirketjener kan, på trods af de trælse omstændigheder, glæde sig over, at der endelig bliver mulighed for at se klokken på nært hold. Kirkeklokken ligger nu på gulvet med store bjælker under sig.

- Der er en masse ansigter og små detaljer på klokken, som ingen normalvis ser, og nu går der sikkert små 100 år, inden der er nogen, der ser det igen.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nyt tiltag i lokal Kvickly skal sikre længere levetid på varerne
Haas afslører: Her er Kevins nye Formel 1-racer
Bro-direktør ser store flaskehalse ved Femern-åbning
Stålpriser stiger på lav kapacitet og CO2
Ny installatør-kæmpe vil opkøbe virksomheder hver måned
Rambøll øjner stigende marked for sænketunneler: - Her er vi i den absolutte verdenselite
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.141