23948sdkhjf

Borgere må muligvis vente længe på klar besked om fjernvarme

Ekstraordinær usikkerhed gør det svært for kommuner at indfri løfte om klar besked om fjernvarme inden nytår

I april præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) en plan for, hvordan Danmark hurtigst muligt kan blive uafhængigt af russisk gas.

Under præsentationen af planen, "Danmark kan mere II", sagde statsministeren blandt andet, at alle husejere, som i dag ejer et gas- eller oliefyr, inden årets udgang skal have klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller ej.

Der er omkring 400.000 private husstande i Danmark, som har gasfyr.

Men siden april er der opstået ekstraordinær usikkerhed om planerne, som betyder, at selv områder med udsigt til fjernvarme ikke kan vide sig sikre på, at det ender sådan.

Det skriver Politiken.

I de nordsjællandske kommuner Allerød, Fredensborg, Hørsholm, Rudersdal og Helsingør har forsyningsselskabet Norfors lagt op til at udrulle fjernvarme for cirka 4,5 milliarder kroner i de kommende år.

Men efter at have modtaget de første tilbud fra entreprenører frygter bestyrelsesformand Morten Slotved, der er konservativ borgmester i Hørsholm, at det beløb i værste fald vokser til det dobbelte og dermed bliver urealistisk.

Han fortæller til Politiken, at det kommer til at tage længere tid, fordi kommunen skal lave nye beregninger og have en dialog med borgerne om, hvorvidt de er villige til at betale en højere pris for tilslutningen.

Morten Slotved understreger, at når prisen på udrulningen stiger, vil man se, at der er områder, som ikke er rentable.

- Vi kommer til at udsende et brev til boligejerne, der er mere løseligt formuleret, end mange borgere havde håbet på, siger han til Politiken.

De samme udfordringer gør sig gældende i Vestforbrænding, der er ejet af 19 kommuner i hovedstadsområdet.

Her er de konkrete projekter først nu ved at blive sendt i udbud. Derfor kommer de pågældende kommuner til at sende breve ud til borgerne uden at have kendskab til konkrete tilbud fra entreprenører.

- Alle entreprenører siger, at de ikke umiddelbart kan levere de mængder, vi efterspørger. Det er et kæmpe problem for vores tidsplan. Og vores næste bekymring er, at når der er få bud, så bliver prisen derefter, siger administrerende direktør Steen Neuchs Vedel fra Vestforbrænding til avisen.

Kommunernes Landsforening bekræfter over for Politiken, at problematikken er udbredt i hele landet.

Socialdemokratiet oplyser til avisen, at partiet ikke har nogen kommentarer på grund af de "igangværende regeringsforhandlinger".

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079