23948sdkhjf

Analyse: Historisk højt antal konkurser alene i november måned

En trist rekord i konkurser viser sig i en ny analyse fra erhvervsorganisationen SMV Danmark, og flere vil komme til, lyder prognosen.

331 virksomheder.

Så mange drejede nøglen om alene i november måned, og det er rekorden på en måned, siden konkursstatistikken blev skabt for 13 år siden.

Det skriver SMV Danmark i en pressemeddelelse.

Det er en alvorlig situation, understreger Lasse Lundqvist, konsulent i SMV Danmark.

- Konkurserne vælter ind. Vi har aldrig i statistikkens historie set så mange konkurser blandt virksomheder, der har ansatte. Det betyder, at krisen rammer reelle virksomheder med omsætning og ansatte. Det er ikke bare tomme skuffeselskaber eller virksomheder, der burde have givet op for længst, der går konkurs. Det kan virkeligt mærkes, det her, udtaler han i pressemeddelelsen.

Det er en kombination af flere faktorer, der har drevet virksomhederne i vanskeligheder, konkluderer SMV Danmark.

- Virksomhederne er voldsomt ramt på omsætningen, fordi høj inflation, skyhøje energiregninger og ikke mindst frygt for den økonomiske fremtid, har sendt forbrugernes købelyst helt i kulkælderen. Dét der gør virksomhedernes situation ekstra slem er, at mange i forvejen er økonomisk tyndslidte, fordi de dels selv er ramt af høje energiregninger, dels har et efterslæb fra corona, hvor de også mistede deres indtjening. Dertil kommer gæld fra coronalån, som er en møllesten om halsen på mange, siger Lasse Lundqvist i pressemeddelelsen.

Udsæt betalingsfristen

Stort set ingen brancher går fri af konkursbølgen, meddeler SMV Danmark. Men det er dog især bygge- og anlægsvirksomheder og detailhandlen, der nu er ramt. Mere end halvdelen af konkurserne i november var i byggeriet, skriver SMV Danmark.

Grundet situationens omfang rækker erhvervsorganisationen ud til politikerne.

-Byggeriet er typisk de første, der rammes, når konkursbølgen begynder at rulle. Det har tidligere kriser vist os, og vi kommer desværre til at se endnu flere konkurser i de kommende måneder. Vi har ikke nået toppen endnu. Det bedste politikerne kan gøre lige nu er at udsætte betalingsfristen for den statslige coronagæld. Den tynger mange ellers velkørende virksomheder, og det er bedre, at de får en længere frist, end at de går konkurs, og statskassen helt mister de penge, siger Lasse Lundqvist i pressemeddelelsen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Forskere vil styrke borgernes indflydelse på den grønne energiomstilling
Aftaler om tre nye brintanlæg og infrastruktur skal realisere Finlands fremtidige brintøkonomi
ITD beder transportministeren tage affære: Det er ren chikane
Vismænd: Choktal for km-afgift og sukkerknald til diesel
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079