23948sdkhjf

Nye tal: Skarpt fald i dansk eksport

Faldet i eksporten kan markere en blivende vending, mener cheføkonom

Danmarks eksport til udlandet er faldet med 4,9 procent i oktober, meddeler Danmarks Statistik. Faldet kommer efter en lang og næsten ubrudt stigning siden foråret 2020.

Eksporten af tjenester er faldet mest, mens eksporten af varer kun er faldet lidt. Inden for tjenester er det især søtransporttjenester, altså skibsfart, som er faldet med hele 10 procent. Det hænger utvivlsomt sammen med faldet i fragtrater på skibsfart.

I en kommentar til tallene skriver Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer, at tallene kan markere en mere blivende vending i eksporten.

- De seneste fremadskuende nøgletal viser desværre at flere af vores største nærmarkeder er på vej i recession. Det gælder særligt Tyskland, Sverige og Storbritannien. Det vil unægtelig presse den danske eksport, der er meget afhængig af afsætningsmulighederne på vores nærmarkeder.

Kæmpe eksportoverskud

Mens en faldende eksport kan være et problem for virksomhederne, så viser opgørelsen over vores samlede betalinger med udlandet, at Danmark har et kæmpe overskud.

Betalingsbalanceoverskuddet passerede i i oktober 300 milliarder kroner, og landede på 307 mia. kr. Det øgede overskud kommer ifølge Danmarks Statistik primært fra tjenestehandlen, og her er det igen nærliggende at pege på søtransporten.

Danmark eksporterede i oktober for 159 mia. kr, mens importen var på 132 mia. kr., så alene i oktober var der et overskud på 27 mia. kr.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078