23948sdkhjf

EU-lande styrker indsatsen for at sikre klimavenlig import

Ny mekanisme indebærer, at der betales en CO2-afgift, når man importerer bestemte varer fra lande uden for EU

EU's medlemslande har tirsdag vedtaget en særlig mekanisme, der skal være med til at løfte standarden for klimavenlig import.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Mekanismen er på engelsk kendt som Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) og på dansk som CO2-grænsetilpasningsmekanismen.

- CBAM bliver en afgørende hjørnesten i europæisk klimapolitik, siger det hollandske parlamentsmedlem Mohammed Chahim i en udtalelse.

Mekanismen fungerer sådan, at EU-lande skal købe CO2-certifikater ved import af bestemte produkter. Det fremgår af EU's egen beskrivelse af lovforslaget.

Certifikaternes pris er svarende til den pris, der ville være blevet betalt, hvis varerne var blevet produceret efter EU's regler for prissætning af CO2.

Omvendt kan EU-importører også fratrække omkostninger, hvis de allerede har betalt for det CO2, der anvendes til at fremstille varerne uden for EU.

- Det er en af de eneste mekanismer, vi har, som kan give vores handelspartnere incitament til at skrue ned for CO2-forbruget i produktionsindustrien, lyder det fra Mohammed Chahim.

Mekanismen skal føre til, at al import til EU overholder unionens miljøkrav.

Den vil indledningsvist blive brugt på import af cement, jern og stål, aluminium, gødningsstoffer og elektricitet.

EU har i den europæiske grønne pagt udstukket en kurs, der skal være med til at opfylde EU's mål om en reduktion af CO2-udledningen.

Den skal inden 2030 reduceres med 55 procent i forhold til niveauet i 1990. Målet er, at Europa bliver et klimaneutralt kontinent inden 2050.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093