23948sdkhjf

Sag om omstridt byggeri på Amager Fælled kan vare år

Der må ikke bygges på Amager Fælled, før retssagen er afgjort. Det har lange udsigter, siger den ene part

Byggeriet på Amager Fælled kan være indstillet i årevis.

Det er resultatet, efter at Københavns Byret mandag har besluttet, at et omstridt byggeri skal stoppes, indtil en retssag om emnet er afgjort.

Det fortæller Knud Erik Hansen, der er en af talspersonerne for organisationen Amager Fælleds Venner, som er den ene af parterne i sagen.

- Afgørelsen betyder, at de ikke må arbejde på grunden mere, indtil sagen er endeligt afgjort. Og det har pæne udsigter, siger han.

Selve sagen skal for byretten i maj og juni, oplyser Knud Erik Hansen.

- Uanset udfaldet der vil parterne givet anke dommen til landsretten. Det vil sige, at indtil da må arbejdet stå stille på grunden, siger han.

Organisationens endelige mål er at få sat en fuldstændig stopper for byggeriet, som de mener, ødelægger natur og biodiversitet på fælleden.

Fælledby, der står for byggeriet på Amager Fælled, er uforstående over for grundlaget for afgørelsen mandag.

- Vi er stærkt forundrede over udfaldet og mener, at kendelsen beror på en grundlæggende misforståelse om områdets beskaffenhed.

- Der er ikke på nuværende tidspunkt risiko for, at naturen på projektområdet lider uoprettelig skade, siger administrerende direktør for Fælledby, Erling Thygesen, i en pressemeddelelse.

Erling Thygesen påpeger, at der indtil videre i området er taget alle de nødvendige forholdsregler for at beskytte naturen i henhold til både myndighedernes og fagbiologers anvisninger.

Den sag, der kommer for byretten i det nye år, handler om, hvorvidt en lokalplan og en VVM-redegørelse for området er gyldig.

En VVM-redegørelse er en vurdering af, hvilken indvirkning eksempelvis et byggeri kan få på miljøet på et givent sted.

Dokumenterne er godkendt af Københavns Kommune, men fælledvennerne vil have dem smidt i skraldespanden. De mener, materialet er ufuldstændigt.

Det har Planklagenævnet også sagt ifølge Knud Erik Hansen, men nævnet tog ifølge ham en række nye sider med ind i vurdering af sagen.

Det kan man ikke bare gøre, siger fælledvennerne. Sådan noget skal i høring først, lyder det.

Derfor skal den strid afgøres i retten. At byggeriet er indstillet, til retssagen er afgjort, begejstrer Knud Erik Hansen.

- Det er jo en kæmpesejr på den måde, at byggeriet var ved at gå i gang. De havde fået den første tilladelse og var på vej til at gå i gang og lave uoprettelig skade på Amager Fælled. Det har vi fået stoppet nu, siger han.

Kommunen fastholder omvendt, at dokumenterne er gyldige. Mandagens kendelse vil blive nærlæst.

- Teknik- og Miljøforvaltningen er tilsynsmyndighed, og vi vil nu nærlæse kendelsen og på den baggrund gå i dialog med bygherre med henblik på at sikre, at kendelsen bliver fulgt, siger enhedschef Jørgen Lund Madsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune i en skriftlig kommentar.

Bliver planen kendt ugyldig, kan byggeriet kun gennemføres, hvis der vedtages ny lokalplan og VVM-redegørelse.

Amager Fælled, der ligger ved København, er tidligere blevet brugt som et militært øvelsesareal. I dag er det et fredet område, og fælleden udgør 223 hektar ifølge Naturstyrelsen.

Den nye bydel, som der er planer om at bygge på fælleden, skal ifølge flere medier fylde op mod knap 22 hektar og have plads til omkring 2000 boliger.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11