23948sdkhjf

Stenrige kul-leverandører ignorerer Aalborgs skattely-spørgsmål

Aalborg Forsyning har forgæves bedt Mercuria Energy Trading, som man har købt kul af for over 600 millioner kroner, om at redegøre for selskabets ejerskab i skattely

Aalborg Forsyning har i 2022 købt kul for over over 600 millioner kroner af schweiziske Mercuria Energy Trading, der via selskaber i Cypern og De Britiske Jomfruøer ultimativt er ejet af et selskab i skattelyet Guernsey i Den Engelske Kanal.

Det afslørede det undersøgende medie Danwatch i midten af november måned sidste år, og det fik Aalborg Forsyning og bestyrelsesformand Per Clausen fra Enhedslisten til at kræve en forklaring fra Mercuria om selskabets skattebetaling.

Her over halvanden måned senere har Aalborg Forsyning dog ikke hørt ét eneste ord fra Mercuria og ejerne – de to schweiziske milliardærer Marco Dunand og Daniel Jaeggi.

Sagen er ekstra prekær for Per Clausen, fordi han var en af initiativtagerne til, at Aalborg Kommune - som Aalborg Forsyning er ejet af - har tilsluttet sig charteret skattelyfri kommuner. 

Det har til formål at “udvikle en skattelypolitik, der sigter mod at undgå at handle med virksomheder, der misbruger skattely og laver aggressiv skatteplanlægning”.

Og Per Clausen, der også er formand for Klima- og Miljøudvalget i Aalborg Kommune, er godt irriteret over, at Mercuria ikke er vendt tilbage:

- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, fordi vi er interesseret i at få den her sag belyst – også fra deres side – og få gjort noget ved det i den udstrækning, at der er nogle problemer, som der skal gøres noget ved, siger han til Danwatch.

Har sendt en rykker

Aalborg Forsyning har nu sendt en rykker til Mercuria. Per Clausen erkender samtidig, at det er stort problem, hvis man har købt af et firma, der sender penge i skattely.

- Det er jo rigtig skidt, hvis det er sket. Vi skal jo gøre, hvad vi overhovedet kan, for at sikre at det ikke sker.”

- På den anden side må man også erkende, at når man er på disse her markeder, så vil man undertiden komme til at købe nogle ting nogle steder, hvor man finder ud af, at det var nok ikke så godt, siger Per Clausen.

Han fortæller også, at den aktuelle sag har fået Aalborg forsyning til at evaluere indkøbspolitikken.

- Vi diskuterer jo hele tiden den indkøbspolitik, vi har, og om den leverer på de mål, vi har – og der kommer det her jo selvfølgelig også til at blive diskuteret, om der er mere, vi kan gøre.

- Men når dem, som jeg er blevet varslet om har det bedste ry på markedet, også viser sig muligvis at have nogle lig i lasten – det her med skat ved vi jo ikke helt med sikkerhed endnu – så viser det jo, at det er rigtig, rigtig vanskeligt, siger Per Clausen.

Danwatch har siden begyndelsen af november også forgæves forsøgt at få svar fra Mercuria om selskaberne i skattely.

Originalartikel fra Danwatch:

Aalborg lagt på is: Stenrige schweizere blæser på skattely-spørgsmål - Danwatch

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Amerikanske ordrer giver Haarslev perfekt start på 2023
Basalt-direktør efter lukning: - Vi fortryder intet
Vognmand: Fri os fra grønt bluffnummer
To statslige selskaber skal eje og drive 'brint-rør'
Energistyrelsen lægger an til markedsdialog om udbud af 9 GW havvind
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078