23948sdkhjf

Ny udstilling: Havets kvinder på M/S Museet for Søfart

En helt unik kultur, der er på verdensarvslisten og tæt forbundet med havet, skildres i ny udstilling, som slår dørene op 10. februar

Haenyeo er havets kvinder. En mere end tusind år gammel sydkoreansk tradition, hvor kvinderne fridykker efter dyr og planter, og lever i symbiose med havet, bølger og storme. I særudstillingen "HAENYEO - Havets kvinder" fortæller M/S Museet for Søfart gennem fotos, film og genstande historien om de kvindelige fridykkere på øen Jeju ud for Sydkoreas kyst.

Søfartshistorie handler om menneskets forhold til havet. Det handler ofte om, at beherske eller udnytte havet, men haenyo - kulturen viser en anden måde at leve med havet på - med harmoni, fællesskab og bæredygtighed som ledestjerne Sarah Giersing, udstillingschef på M/S Museet for Søfart

En tradition bygget på sammenhold, disciplin, bæredygtigt fiskeri og en shamanistisk religion, der dyrker havets guder. Et samfund hvor kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem og en kultur, der er så usædvanlig, at den er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

I udstillingen står publikum ansigt til ansigt med 26 store portrætfotos af dykkerkvinderne på vej op af havet efter en hård og farlig arbejdsdag under vandet. Slidte og trætte, men klare i blikket. De fleste af kvinderne er ml. 60 - 80 år, men bomstærke. Indtil 1500-tallet dykkede mændene på øen også, men efterhånden tog kvinderne over.

Mændene er hjemme

Kvinderne forsørger familien, mens mændene passer børn og hjem: "Mændene frøs for meget til at kunne dykke uden dragt. Kvinder frøs også, men vi holdt ud," siger en af kvinderne i udstillingen, Jeong-Ja Kim, der er 86 år og haenyeo.

I haenyeo-kulturen er det vigtigt at leve i harmoni med naturen. Der er strikse regler for, hvilke dyr og planter, der må høstes, hvornår. Kvinderne dykker uden brug af iltflasker, harpuner eller andre moderne hjælpemidler, og har i stedet udviklet en særlig åndedrætsteknik for at kunne opholde sig under vand i længere tid. Alt sammen for at kunne fiske skånsomt, undgå rovdrift på naturens ressourcer og sikre føde til kommende generationer. Det er en af grundene til, at udstillingen bliver vist på M/S.

- Søfartshistorie handler om menneskets forhold til havet. Det handler ofte om, at beherske eller udnytte havet, men haenyo - kulturen viser en anden måde at leve med havet på - med harmoni, fællesskab og bæredygtighed som ledestjerne, fortæller Sarah Giersing, udstillingschef på M/S Museet for Søfart.

- Det synes vi, er inspirerende i en tid, hvor vi alle skal lære at omgås naturen på en mere skånsom måde. Det bliver også museets første udstilling med kvinder som hovedpersoner, men ikke den sidste. På M/S arbejder vi på at udvide søfartshistorien og hele tiden inddrage nye vinkler og stemmer, understreger Sarah Giersing.

Sjöfartsmuseet i Göteborg

Gennem generationer har kvinderne opbygget stor viden om havet og det marine liv. Erhvervet går i arv, og pigerne bliver oplært til det barske dykkerliv i en tidlig alder. Meget tyder på, at kulturens fremtid er truet, fordi øens unge kvinder vælger andre erhverv eller tager til fastlandet for at studere.

Særudstillingen er lavet på initiativ af Minjeong Ko, der er bosat i Sverige og barnebarn af en haenyeo. Det er fotografen Hyung S. Kim, der har fulgt og fotograferet kvinderne. Udstillingen viser også den koreanske dokumentarfilm "Breathing Underwater", hvor kvinderne selv fortæller om deres historie, fællesskab og spiritualitet. Gæsterne i udstillingen får også mulighed for at give deres ønsker til havgudinden sådan som dykkerkvinderne på Jeju altid har gjort det.

Særudstillingen "HAENYEO - Havets kvinder" åbner for publikum d. 10. februar og kan ses frem til 3. september. Udstillingen er produceret af Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, Sverige.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187