23948sdkhjf

Carlsberg spinder guld på Rusland under salgsproces

I anden halvdel af 2022, hvor den russiske forretning har været til salg, tjente Carlsberg 543 millioner

Mens Carlsberg leder efter en arvtager til sin russiske forretning, tjener koncernen fortsat mange penge på landets forbrugere.

Det viser årsregnskabet tirsdag.

I anden halvdel af 2022, hvor den russiske forretning har været sat til salg, tjente Carlsberg således 543 millioner kroner på dette marked alene.

Kigger man på hele sidste år, har koncernen et overskud på 1,9 milliarder kroner i Rusland. Til sammenligning tabte man her knap 300 millioner kroner i 2021.

Omkring en måned efter Ruslands invasion af Ukraine i februar sidste år sagde Carlsberg, at det ville forlade landet fuldstændig.

- Vi har taget den vanskelige beslutning og umiddelbare beslutning om at afhænde alle vores forretninger i Rusland, hvilket vi mener, er den rette ting at gøre i den nuværende situation, lød det dengang i en pressemeddelelse fra Carlsberg.

Da lød det også, at Carlsberg ville fortsætte den nuværende drift, indtil der er fundet en køber i Rusland, og den jagt er altså fortsat ind i 2023.

I regnskabet gør man det klart, at man vil afsætte den tid, der skal til for at gennemføre frasalget på en ordentlig måde.

Det vil man blandt andet med henblik på at finde den bedst mulige løsning for sine 8000 ansatte i Rusland, lyder det.

Den politiske situation i landet kan ende med at besværliggøre processen, skriver selskabet videre.

Visse dekreter er blevet udstedt, som kan indskrænke mulighederne for salg at virksomheder i landet. Det er endnu usikkert, hvorvidt dette vil få konsekvenser for Carlsberg i praksis.

Carlsberg har i løbet af sidste år nedskrevet værdien af sit russiske forretningsben. Nedskrivningen lyder på knap ti milliarder kroner.

Koncernen har på den måde allerede indregnet et potentielt tab på salget af den russiske forretning i dagens regnskab.

Over for Børsen har Carlsberg-topchef Cees ’t Hart åbnet for den salgsproces, der pågår i øjeblikket.

Han ville i den forbindelse ikke afvise, at man vil forsøge at få indføjet en såkaldt tilbagekøbsklausul i forhandlingerne med potentielle købere.

- Jeg mener, at hvis vi kan forhandle os frem til en tilbagekøbsklausul, vil det selvfølgelig være noget, som vi gerne vil, sagde han til mediet søndag.

Dog ser han ikke nogen mulighed for, at koncernen vender tilbage til Rusland inden for de kommende ti år.

Forhandlingerne skal føre til et Rusland-exit inden årets udgang, og en aftale kan muligvis allerede være underskrevet i midten af 2023.

Cees 't Hart forventer at indlede forhandlinger med færre end ti potentielle købere i løbet af foråret.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078