23948sdkhjf

Rusland skrotter verdens største ubåd

Den russiske flåde har taget den sidste tilbageværende af verdens hidtil største ubåde, den atomdrevne  "Dmitry Donskoy" (TK-208), ud af drift.

Det oplyser Ruslands TASS-agentur ifølge mediet Naval News.

'Dmitry Donskoy' var den første strategiske atomdrevne ubåd af projekt 941 Akula (NATO-kodenavn: Typhoon) og også den længst tilbageværende ubåd i drift. Det lange liv i søen skyldtes, at den blev omdannet til en testenhed for det ballistiske missilsystem Bulava-M.

Ubåden ligger klar til at blive skrottet på flådebasen i Severodvinsk sammen med to andre ubåde 'Arkhangelsk' og 'Severstal'. 

Ubådens to atomreaktorer vil blive fjernet først og derefter resten af det nukleare anlæg, hvorefter stålkonstruktionen vil blive ophugget. Indtil videre er der ikke fastsat nogen dato for demonteringen.

Vakte opsigt med konstruktion og størrelse

De seks ubåde har vakt stor interesse siden deres tilblivelse, primært forårsaget af deres størrelse, som blev årsag til en optagelse i Guinness Book of Records, samt af den ydre form, der gav anledning til gisninger om konstruktionen af det indre - som længe forblev et mysterium. 

Typhoon-klassens struktur bestod af to parallelle hovedskrog og separate kommando-, torpedo- og agterskrog. Et sæt på 20 missilaffyringsstationer blev opstillet mellem hovedskrogene. 

Hele konstruktionen var omgivet af et hydrodynamisk ydre skrog. Dette arrangement gjorde dem til de største ubåde, der nogensinde er bygget. De målte 170,0×23,3 meter og kunne flytte 48.000 tons under vandet, hvilket var mere end de fleste slagskibe fra 2. verdenskrig.

Kølen på 'Dmitry Donskoy' blev lagt den 17. juli 1976. Ubåden blev søsat den 29. september 1980 og kom i tjeneste den 29. december 1981. Der blev bygget yderligere fem ubåde af denne klasse. Den syvende blev ikke færdiggjort af økonomiske og politiske årsager - begge relateret til det sovjetiske imperiums sammenbrud. 

I 2002 gennemgik 'Dmitry Donskoy' en modernisering, hvorefter den deltog i test af Bulava-missilsystemet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.094