Analytiker spår modreaktion på sydafrikansk øvelse med Rusland
Sydafrika ventes fredag at begynde en flådeøvelse med Kina og Rusland.
Øvelsen har ført til kritik internt i landet, samtidig med at der er frygt for, at den vil kunne påvirke relationer til vestlige lande.
Verdensmagter kæmper om at få indflydelse i Afrika, mens der er øgede globale spændinger, blandt andet som følge af krigen i Ukraine.
Nogle afrikanske lande afviser at vælge side og søger i stedet at placere sig et sted mellem de stridende lande.
Men analytikere anser det for at være en risikabel strategi fra Sydafrika at afholde den ti dage lange øvelse "Mosi II".
Øvelsen falder endda sammen med etårsdagen for Ruslands krig i Ukraine den 24. februar.
- Jeg er ikke sikker på, at Sydafrika har forudset den mulige modreaktion, siger Steven Gruzd, som er tilknyttet tænketanken South African Institute of International Affairs.
Sydafrika fastholder, at landet stiller sig neutralt i forhold til konflikten i Ukraine. Landet afholdt sig fra at stemme om en FN-resolution om fordømmelse sidste år.
Forsvarsministeriet i Sydafrika har afvist kritik af den fælles øvelse med Kina og Rusland. Ministeriet har blandt andet argumenteret med, at Sydafrika i november holdt øvelser med Frankrig.
- Sydafrika har som enhver uafhængig og suveræn stat retten til at pleje de udenrigsrelationer, som er i overensstemmelse med nationale interesser, udtalte ministeriet i januar.
Øvelsen vil være den anden af sin slags. I november 2019 blev en lignende øvelse afholdt i Cape Town.
/ritzau/Reuters
Artiklen er en del af temaet Politik.