23948sdkhjf

Minister håber på dansk gevinst ved indisk køb af havvindmøller

Lars Aagaard håber, at et havvindudbud vil skabe nye muligheder for dansk erhvervsliv på det indiske marked

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er sammen med en dansk delegation på erhvervsfremstød i Indien i disse dage.

Det sker samtidig med, at Indien er på vej med sit første havvindudbud på fire gigawatt.

- Dansk ekspertise og danske grønne løsninger kan gøre en forskel i helt stor skala i Indien. Indien har verdens største befolkning og er verdens tredjestørste drivhusgasudleder. Derfor har det en enorm klimaeffekt, når vi bidrager til Indiens grønne omstilling, udtaler Lars Aagaard i en pressemeddelelse.

Indiens elforbrug ventes at blive tredoblet frem mod 2040. Det svarer til mere end EU's samlede elforbrug. Og det vil kræve store investeringer i den indiske energiforsyning.

- Både Indien og resten af verden er bedst tjent med, at de investeringer går til grønne løsninger. Derfor støtter Danmark op om Indiens grønne omstilling, siger Lars Aagaard.

På erhvervsfremstødet har han mødtes med de indiske ministre for klima og energi. Her blev man enige om at skrue op for samarbejdet inden for energieffektivitet og grøn brint.

Der er et stort potentiale for havvind i Indien, men alligevel er der stadig ingen vindmøller på havet i Indien. Det er det, som det nye udbud skal lave om på.

Det er ikke første gang, at Danmark er på charmeoffensiv i det folkerige land.

I 2020 indgik Danmark og Indien eksempelvis et grønt strategisk partnerskab, men det har endnu ikke ført til nogle væsentlige handelsaftaler.

Adspurgt, om det går for langsomt, svarer Lars Aagaard:

- Når det handler om klima, går det altid for langsomt. Så på en måde gør det jo.

- Men jeg glæder mig over, at Indien har sat sig nogle meget ambitiøse mål for sin elforsyning. Prøv at forestille dig: De skal bygge lige så meget elproduktionskapacitet de næste 20 år, som vi bruger i hele Europa.

- Det er jo en imponerende udbygning, som Indien skal igennem, og der må danske virksomheder også have en chance for at byde sig til, vel vidende at der også der er konkurrence, siger han.

Ud over klimaministeren består den danske delegation af kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og repræsentanter fra 38 danske virksomheder.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111