23948sdkhjf

Endelig kom tilladelsen til energianlæg på land til havmøllepark

Vattenfall og Energinet har omsider fået VVM-tilladelse til Vesterhav Syds landanlæg. Byggeriet er i gang og ventes færdig til sommer

Miljøstyrelsen har givet Vattenfall og Energinet tilladelse til landanlæggene til Vesterhav Syd havmøllepark efter, at Miljø- og Fødevareklagenævnet i maj 2021 ophævede den tidligere tilladelse. 

Det skriver Vattenfall i en pressemeddelelse.

Vesterhav Syd havmøllepark ud for Hvide Sande vil med sine 20 8,4 GW møller producere 170 MW grøn strøm årligt  svarende til det årlige elforbrug i 170.000 danske husstande.

I tilknytning til havmølleparken er flere anlæg på land nødvendige. Energinet modtog den første tilladelse til landanlæggene i januar 2017, men tilladelsen blev senere påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

 Klagen havde ikke opsættende virkning, og derfor opførte Vattenfall og Energinet i 2018-20 størstedelen af anlæggene. I maj 2021 ophævede Miljø- og Fødevareklagenævnet imidlertid den oprindelige tilladelse fra 2017. 

Siden 2021 har Vattenfall og Energinet arbejdet på at opnå den nye §25-tilladelse (VVM), som nu er i hus. 

- Det er et helt afgørende skridt for Vesterhav Syd, at vi nu har §25-tilladelsen på land. Landanlæggene er allerede bygget, men vi skal have en formel godkendelse, før vi kan tage dem i brug, siger Mathilde Damsgaard, projektdirektør for Vesterhav Syd og Nord hos Vattenfall. 

De første fire møllefundamenter i Vesterhav Syd er installeret, og arbejdet fortsætter marts måned ud.  Fra april og frem til sommer trækkes der kabler fra fundamenterne til elnettet på land. 

- Allerede fra midten af sommeren forventer vi, at de første møller i Vesterhav Syd er installeret og kan begynde at sende fossilfri strøm ud på nettet til forbrugerne. Det er derfor afgørende, at vi nu har fået tilladelsen til landanlæggene, siger Mathilde Damsgaard.

Landanlæggene til Vesterhav Syd ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune og består af nedgravede kabler og elektriske stationer. Hertil kommer en radarmast ved Søndervig, som gør det muligt, at flyafværge-lysene på vindmøllerne kun lyser, når der er fly i nærheden.

Vesterhav Syd bliver på 170 MW og kommer til at bestå af 20 stk. 8,4 MW vindmøller. Havmølleparken kommer til at levere strøm svarende til det årlige elforbrug i 170.000 danske husstande.

Vattenfall vandt udbuddet om Vesterhav Syd med en historisk lav pris på 47,5 øre pr. kWh. Vattenfall afholder desuden omkostningerne til ilandføring af el-eksportkablet. 

Energinet.dk skal dermed ikke betale for en transformerstation til havs, som gælder for de øvrige danske havmølleparker. 

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Læs mere om: havvind havvindmøllepark
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Lobbyorganisation: Rederibranchen har jo modarbejdet, at der skulle komme en OECD-skat
Svensk kommune: Det haster med løsninger for godstrafikken
Forbrugerrådet blæser til kamp mod uklare el-regninger
Danske virksomheder kan tjene stort på at få USA gennem den grønne omstilling
DI: Kilometerafgift er en byrde for forsyningskæden
Professor ser potentiale på over 8 mia. kr. for dansk brinteksport
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
SCMNews
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.218