23948sdkhjf

Tilfælde af hudkræft mangedobbelt de seneste årtier

Mohs kirurgi viser sig effektiv som behandlingsform. Nøgletal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at hver tredje dansker får konstateret kræft, inden de fylder 75 år. En meget hyppig kræftform er almindelig hudkræft, og der bliver årligt registreret omkring 19.000 nye tilfælde. Der findes heldigvis effektiv behandling mod hudkræft. En af de meget sikre behandlingsformer er Mohs kirurgi, som du kan blive klogere på her.

Mohs kirurgi har vist sig meget vellykket

Tilfældene af basalcellekarcinomer eller hudkræft i lægmandssprog er mangedobbelt de seneste tre årtier, og faktisk får hele 52 danskere hver eneste dag konstateret sygdommen. Det gør behovet for effektiv og sikker behandling stort. Behandlingsformen Mohs kirugi har vist sig meget vellykket til at fjerne kræft i huden. Men hvad er det for en størrelse? 

Når man benytter Mohs kirurgi, fjernes den synlige kræft, altså tumorvævet, samt en 1-2 mm bræmme af det sunde væv omkring. Selvom det synlige kræftvæv fjernes, vil der stadig være rødder i det sunde væv. Derfor bliver alt fjernet væv undersøgt grundigt under mikroskop, efterhånden som det opereres væk. Er der stadig bevis på kræftvæv under mikroskop, bliver der opereret endnu et lag af huden. Hele processen gentages, indtil der ikke længere kan findes tumorvæv.

Ved behandling af Mohs kirurgi bliver der fjernet omkring 40 procent mindre væv end ved andre kirurgiske behandlingsformer. Der bliver således passet godt på det sunde og raske væv, hvilket giver det pæneste kosmetiske resultat.

En operation under lokalbedøvelse

Skal du behandles med Mohs kirurgi, bliver du opereret udelukkende under lokalbedøvelse. At du ikke skal i fuld narkose betyder, at der kræves mindre forarbejde fra din side. Du skal f.eks. ikke være fastende.

Typisk varer indgrebet et par timer. Herefter skal du vente i ca. 15-20 minutter for at sikre, at du er veltilpas–altså som du gør efter en vaccination. Herefter er du klar til at tage hjem igen.

Du er altså ved fuld bevidsthed under hele operationen og skal ikke indlægges. På Hudkræft klinikken er du sikret dygtige læger og sygeplejesker, der specialicerer sig i Mohs kirurgi. Her får du tryg og god behandling, hvis du skal i behandling for hudkræft.

Send til en kollega

0.031