23948sdkhjf

Hvordan vænner man sig til en hverdag med stomi?

Der er ingen tvivl om, at det er en stor omvæltning at få anlagt en stomi. Selvom en stomi ofte vil afhjælpe mange af de gener, der ligger til grund for anlæggelsen af stomien, medfører en stomi også en række nye udfordringer. Står du eller én, du har nær, overfor en snarlig stomioperation, vil du sikkert have mange spørgsmål og bekymringer. Hvad er en stomi helt præcist? Hvad kan man forvente før og under operationen? Og hvordan vænner man sig til en ny hverdag med stomi?

Hvad er en stomi, og hvilke typer findes der?

En stomi er en kunstig åbning i maven, der gør det muligt at føre afføring eller urin ud derigennem, hvorefter det opsamles i en pose på maven. Man anlægger typisk stomier som en del af behandlingen i mave-tarm-kanalen. Det kan også være som følge af en urinvejssygdom. En stomi kan være både midlertidig eller permanent, og de tre mest almindelige typer er:

 • Kolostomi, hvor tyktarmen føres ud på maven
 • Ileostomi, hvor tyndtarmen føres ud på maven
 • Urostomi, hvor urinlederen føres ud på maven.

Hvilken stomi, man anlægger, afhænger af årsagen. Typiske årsager til at anlægge en stomi er bl.a.:

 • Tarmsygdomme, som colitis ulcerosa eller Crohns sygdom
 • Kræftsygdomme i tarm eller blære
 • Akutte tilstande, f.eks. skader på tarmen eller urinvejene
 • Medfødte misdannelser.

Fælles for alle årsager er, at helbredet og livskvaliteten er så påvirket, at en stomi er den bedste løsning. Alligevel har mange svært ved at vænne sig til og acceptere udsigten til et liv med stomi. Med tiden bliver langt de fleste dog glade for sin stomi og den frihed og øgede livskvalitet, stomien har medført. 

Hvad kan du forvente før og efter din stomioperation?

Før din stomioperation bør du så vidt muligt sørge for hvile, da din krop vil have brug for energi til at komme sig. I de første uger efter operationen er det normalt, at stomien er hævet. Derfor er det en god idé at medbringe løstsiddende tøj, når du skal hjem igen efter operationen. Du vil få grundig information af din kirurg og stomisygeplejersker – både før din operation, og når du vågner efter operationen. Alligevel vil du sikkert have mange spørgsmål. Det er derfor en god idé at skrive dem ned, så du ikke glemmer dem. På den måde kan du bedre sikre dig, at du får svar på eventuelle bekymringer og tvivlsspørgsmål.

Hvad betyder en stomi for dit hverdagsliv?

I tiden efter din operation er det helt naturligt, at du er træt. Du vil have brug for hvile, og det vil tage noget tid, før du vænner dig til den nye situation. Mens du er indlagt, vil du få oplæring og vejledning af dine stomisygeplejersker. De hjælper dig med rutiner i forbindelse med poseskift og pleje af din stomi. Det kan være svært i starten. Men efterhånden, som du har prøvet det et par gange, vil du opleve, at du bliver mere og mere fortrolig med din stomi. Når stomien er helet, og du er kommet dig ovenpå operationen, kan de fleste vænne tilbage til en hel almindelig hverdag med arbejde, sport og sociale aktiviteter.

Hvilke udfordringer kan der være, når man har stomi?

En del stomibrugere vil på et tidspunkt opleve hudproblemer omkring deres stomi. Det kan vise sig som rød, hævet eller øm hud. Hudproblemer kan skyldes, at huden er blevet irriteret, fordi posen skiftes for ofte eller for voldsomt. Det kan også skyldes utætheder omkring din stomi, fordi din klæber ikke sidder godt nok fast. For at undgå hudproblemer er det derfor vigtigt, at du ikke river for meget i huden, når du skifter din klæber. Samtidig skal du sørge for at vælge en klæber, der matcher din kropsform og sidder helt tæt. Har du problemer med lækage, findes der også flere tilbehørsprodukter, der kan hjælpe, såsom:

 • Tætningsringe, der skaber en forsegling mellem din hud og klæberen
 • Kantsikring, der forhindrer klæberens yderkanter i at løsne sig
 • Barrierecreme, der plejer øm, tør eller irriteret hud
 • Hudbeskyttelsesfilm, der beskytter huden mod output fra stomien.

Få gode råd til din hverdag med stomi hos Coloplast Care

Det tager tid at vænne sig til og blive fortrolig med sin stomi. Hvis du spekulerer over, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag, eller har spørgsmål til f.eks. produktvalg, kan du med fordel melde dig ind i Coloplast Care. Med Coloplast Care får du adgang til vejledning fra Coloplasts kompetente sygeplejersker. De kan bl.a. hjælpe med gode råd til din hverdag med stomi, ligesom de kan give produktvejledning og besvare eventuelle praktiske spørgsmål, du måtte have. Du kan få vejledning over telefon, ligesom du kan tilmelde dig månedlige mails eller løbende følge med i opdateringer på deres hjemmeside, når det passer dig.

Send til en kollega

0.031