23948sdkhjf

Lendme.dk: Gode tips og vejen til en sund privatøkonomi

Artiklen er sponsoreret af Lendme.dk

I en verden med stigende leveomkostninger og usikre, økonomiske tider, er det mere end nogensinde før vigtigt at have styr på sin privatøkonomi, herunder lån, budget og opsparing. Derfor kigger denne artikel ind i nogle gode og fundamentale tips til, hvordan du enten opnår eller fastholder en god privatøkonomi i det daglige.

At have en sund privatøkonomi har altid været vigtigt. Det har ligeledes også altid været vigtigt, om end du er studerende, nyuddannet, topchef, småbørnsforældre, pensionist eller noget helt sjette. At tage kontrol over sine økonomiske vaner er så vigtigt, at hvis ikke du gør det, så kan det gå helt galt en dag. Nogle ender måske at gældsætte sig for meget, mens andre ikke ser i tide en privatøkonomi i forfald grundet for høj forbrugspost. 

Måske er du den heldige eller fornuftige, der aldrig har oplevet dette, men derfor kan du stadig godt tage disse råd med dig, så du forhåbentligt aldrig oplever en dårlig privatøkonomi. Råd, som handler om at finde et godt lån gennem lendme.dk, fastlægge et overskueligt budget og det at have en opsparing til krisetider.

Det hele starter med at lave et budget

Det mest fundamentale ved en god privatøkonomi er udarbejdelsen af et budget. Du kan se din privatøkonomi som et hus; hvis ikke huset har et godt fundament at stå på, så vakler det eller falder sammen. Det samme gør din privatøkonomi uden et økonomisk budget i det daglige.

Det er vigtigt at lave en klar og overskuelig oversigt over indtægter såvel som udgifter, altså hvor mange penge går ind og ud. Det er vigtigt at medtage alle former for indkomster og tilskud, du måtte få, og dermed fratrække omkostninger til mad, EL, vand, varme, husleje, forsikringer samt eventuelt til bil, ferier, børn osv. Hvor meget har du så tilbage?

Hold dig endeligt ikke tilbage med, hvad du bruger dine penge på. For det at lave et budget handler også om at finde faldgruber, som du måske endda kan slippe af med i din privatøkonomi, og som derved give et endnu større råderum i det daglige. Nogle mennesker finder nemlig ud af at have f.eks. abonnementer til streamingtjenester, de ikke bruger, og wupti, så har de f.eks. 200 kr. mere om måneden i deres privatøkonomi. Disse kan du med fordel lægge på en opsparing og først bruge dem under svære, økonomiske tider.

En opsparing til de svære tider giver tryghed

Der er ingen tvivl om, at et hus uden et fundament er svagt, men hvis selve konstruktionen heller ikke er stærk, så skal der ikke meget til, før huset kan være væk grundet en storm. Det samme kan være gældende vedrørende din privatøkonomi og de ting, du ejer, under økonomiske krisetider, hvis ikke du har en god opsparing. 

Du kan anse din opsparing som selve konstruktionen i din privatøkonomi. Den, som holder din privatøkonomi intakt og giver dig tryghed ved for mange omkostninger i hverdagen - eller når det hele bare falder sammen. 

En opsparing skal nemlig fungerer som en nødreserve, når du befinder under dårlige tider. Det kan være, at du bliver fyret fra dit arbejde, der er høj inflation på madvarer, eller alle ting koster mere end normalt - eller måske er samfundsøkonomien i så dårlig stand, at mange økonomiske ting falder sammen i din hverdag. Her skal din opsparing altid hjælpe dig økonomisk og give dig tryghed. Og jo større en opsparing, du har, jo stærkere en konstruktion har du i din privatøkonomi under svære tider.

Der er ikke noget mere frustrerende eller stressende end at tænke på sin privatøkonomi hele tiden, og dette skal en opsparing være med til at dulme.

Lån vil altid have sin relevans, men det skal være lån, du har råd til

Det er de færreste, som kan gå igennem livet uden overhovedet at låne sig til en krone. De fleste låner sig til hus og bil - og måske endda også ferier. Her kan du anse et eller flere lån som et hus' tag. Grunden til, at du kan sammenligne det med et hus' tag, er, fordi det giver dig beskyttelse under regn (svære, økonomiske tider), men det er der også, når dagene skinner (gode, økonomiske tider). 

Du kan ikke bare fjerne et tag - ligesom med et lån - men begge ting er med til at give tryghed, varme, ro og beskyttelse i hverdagen. Men hvis en af de to ting slår revner, så kan det have sine konsekvenser.

At have et lån er og kan være nødvendigt for at klare sige igennem svære perioder i dagligdagen eller for at kunne købe bestemte ting, såsom et hus. Det er dog bare vigtigt, at du kun har lån, som din privatøkonomi kan klare, og som du har råd til - under dårlige såvel som gode tider. Derfor skal du ikke have kviklån, fordi disse ophober sig og pludseligt falder din privatøkonomi sammen.

Har du lån, du ikke har råd til i længden, handler det om at få sammenlagt dine lån - gennem samlelån - til et mere fordelagtigt og billigere lån, men du kan også sammenligne og finde nye lån gennem sammenligningstjenester. At benytte sig af sammenligningstjenester til begge opgaver gør det nemt, men det er også med til at hjælpe dig med kun at vælge lånemuligheder, der er opnåelig for din privatøkonomi. 

Disse tjenester hjælper dig med at finde lån med en god ÅOP (årlige omkostninger i procent) på f.eks. under 20%, lån uden alt for mange gebyrer i låneperioden, med en fornuftig afbetalingsperiode, gode afdragsordninger nu og på sigt osv. Benyt for eksempel sammenligningstjenesten LendMe, der har en god og overskuelig platform at komme i gang med.

Send til en kollega

0.093