23948sdkhjf

Mette Frederiksen roste lærlingeoprøreren Mathias fra Folketingets talerstol: - Klapper først i hænderne, når pengene kommer

Landets statsminister sendte i sin afslutningstale anerkende ord i retning mod den unge elektriker Mathias Vinholt og Lærlingeoprøret, som han været ét af ansigterne på. Selvom han glæder sig over, at erhvervsskolerne har fået en prominent plads i den offentlige samtale, venter han på den tiltrængte økonomiske indsprøjtning

”Drømmen om den grønne omstilling kommer til at ende sine dage i deres kloge hoveder, hvis der ikke er dygtige faglærte til at kunne gøre dem til virkelighed.”

Ordene kom ud af landets statsminister Mette Frederiksens mund, da hun onsdag stod på Folketingets talerstol. Her holdt sin afslutningstale før landets politikere blev sendt på sommerferie. 

Og en del af hendes taletid gik på at italesætte de seriøse udfordringer, vi herhjemme har med faglært arbejdskraft og nedprioriterede erhvervsskoler.

Jeg var totalt på røven, det vil jeg da gerne indrømme. Det er da stort at blive citeret fra landets fineste talerstol Mathias Vinholt, elektrikersvend og med i Lærlingeoprøret

Men som hun også fulgte op med i sætningen efter, var udsagnet ikke hendes eget. Det blev sidste år sagt af elektrikerlærlingen og tidligere formand for Dansk El-Forbund Ungdom, Mathias Vinholt, da en gruppe erhvervsskoleelever sidste år demonstrerede i København som en del af lærlingeoprøret.

- Jeg var totalt på røven, det vil jeg da gerne indrømme. Det er da stort at blive citeret fra landets fineste talerstol, siger den i dag færdigudlærte elektrikersvend.

Han vil dog gerne understrege, at han allermest glæder sig over den anerkendelse, hun gav til Lærlingeoprøret

- Det er jo kun i kraft af vores fælles kamp, jeg sagde det, og i kraft af jeg synes det lykkedes os af bryde igennem lydmuren med vores budskab.

Et oprør ud af faglig stolthed

Lærlingeoprøret opstod sidste forår som et opråb og en protest fra flere hundrede lærlinge og nyuddannede mod dårlige forhold for læring på landets erhvervsskoler. Mod nedslidte tekniske skoler fyldt med slidt værktøj, værktøj, genbrugsmaterialer og lærere med manglende kompetencer.

Jeg har kun mødt unge mennesker, der er vilde med deres fag, men føler at deres ambitioner, håb og drømme lidt møder en mur på erhvervsskolerne. Mathias Vinholt, elektrikersvend og med i Lærlingeoprøret

Mathias Vinholt peger på faglig stolthed som hovedårsagen til at han selv og mange andre valgte at kaste energi og enorme mængder fritid ind i kampen for erhvervsskolerne.

- Jeg føler, at det var enkelte der misforstod os i Lærlingeoprøret som nogle, der begræder vores valg af erhverv, siger han og uddyber;

- Jeg har kun mødt unge mennesker, der er vilde med deres fag, men føler at deres ambitioner, håb og drømme lidt møder en mur på erhvervsskolerne.

De rigtige takter

Den faglige stolthed og ambitioner for deres fag har været den fælles drivkraft i Lærlingeoprøret, der har udmøntet sig i demonstrationer, medvirken i medier og højt anlagte svendegilder.

Mathias Vinholt er glad for, at selveste statsministeren anerkender deres indsats, selvom han da også slår koldt vand i blodet.

- Jeg bilder ikke mig selv ind, at der kommer til at sidde folk i fremtiden, der blev tømrere, fordi de så afslutningsdebatten. Og heller ikke, at vi med en etårig kampagne har gjort op med problemerne. Men det viser, synes jeg, at vi er i gang med den nødvendige kulturændring.

Jeg klapper dog først i mine hænder, når pengene faktisk kommer på bordet Matias Vinholt, elektrikersvend og med i LÆrlingeoprøret

Mathias Vinholt kalder det et langt og sejt træk, der venter. Men han kan ikke lade være med at glæde sig over det tydelige bevis på, at behovet for et løft af erhvervsskolerne samt værdien af landets faglærte har fået en meget stærkere plads i den offentlige samtale.

- Jeg synes, vi ser mange af de rigtige takter i den måde, man er begyndt at snakke om området. Om taxameterpenge og behov for investeringer. Jeg klapper dog først i mine hænder, når pengene faktisk kommer på bordet, siger han.

Pengene vil få ben at gå på

Da Mathias Vinholt i sin tid var i gang med sit første grundforløb på TEC fik de til en opgave udleveret en række plader på hver to meter. Samtlige var fuldstændigt hullede og ødelagte, og fra underviserne fik de at vide, at de hver især kunne udskifte de to i værst beskaffenhed.

-I mange af dem kunne man jo se tidligere blyantstreger eller hvor de forskellige ting tidligere havde været fastspændt og skruet fast. Dermed fik man jo frataget den læring, der er i selv at udtænke og udføre en opgave, ligesom man ville ude i den virkelige verden, fortæller han.

år det fortælles historier om elever, der går og betjener de samme beskeder som deres fædre, så indikerer det, at der er noget at gå i gang med Mathias Vinholt, elektrikersvend og med i Lærlingeoprøret

Mathias Vinholt vil ikke gøre sig klog på, hvor de største hovedpiner er på samtlige tekniske skoler. Pengene skal dog nok hurtigt skal få ben og gå på. Eller som han siger, ”vi kommer ikke til at løbe for ideer”.

- Når det fortælles historier om elever, der går og betjener de samme maskiner som deres fædre, indikerer det, at der er noget at gå i gang med, siger han.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078