23948sdkhjf

Region får grønt lys til at låne milliardbeløb til hospitalsbyggeri

Pengene skal dække det dybe hul i budgettet på det nye supersygehus i Aalborg 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet giver nu også Region Nordjylland mulighed for at låne penge til at dække den store budgetoverskridelse af Nyt Aalborg Universitetshospital, NAU.

I det reviderede budget forventes byggeriet at komme til at koste 6,4 mia. kr. i løbende priser. Det oprindelige budget var på 5,2 mia. kr. i løbende priser.

- Det er en fantastisk nyhed – den har vi ventet på længe. Det betyder, at vi er et stort skridt videre med fremtidens universitetshospital, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V) i en pressemeddelelse.

Næste skridt er nu, at regionsrådet skal sende en ansøgning til ministeriet om at låne pengene på det beløb, som regionen meldte ud i efteråret 2022.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev tidligere på ugen, har også Region Hovedstaden fået bevilliget ekstra midler til at færdiggøre to sygehusprojekter af Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

De tre sygehusprojekter - Nyt Aalborg Universitetshospital, Nyt Hospital Nordsjælland og Nyt Hospital Bispebjerg - kan således nu hæve budgetterne med samlet 4,2 mia. kr. 

Andre projekter rammes ikke 

Ministeriet anerkender ifølge Region Nordjylland, at den forhøjede udgift til at bygge Nyt Aalborg Universitetshospital færdig ikke kommer til at gå ud over regionens mulighed for andre byggeprojekter.

Den øvrige anlægsramme i regionen berøres med andre ord ikke af overskridelsen på Nyt Aalborg Universitetshospital.

Har rettet op efter alvorlige mangler

Siden 2020 har Indenrigs- og Sundhedsministeriet været i tæt dialog med Region Nordjylland på grund af de økonomiske udfordringer på NAU.

Ministeriet noterer i deres tilsagn, at Region Nordjylland i 2022 etablerede et eksternt byggefagligt advisory board, som sammen med den nye projektdirektør, har gennemført en grundig analyse af udfordringerne i projektet.

Analysen viste, at regionens styring af projektet på en række områder har haft alvorlige mangler. Det er der rettet op på nu.

- Vi har lavet et kæmpe stykke arbejde med at rette op på projektet, og det er glædeligt, det også har båret frugt overfor Indenrigs- og Sundhedsministeriet, og at tilliden er genoprettet. Vi har inviteret dem helt indenfor i maskinrummet, og de har set alt, hvad vi har lavet med hensyn til styring af tid, økonomi, risiko samt de organisatoriske tiltag, vi har gjort, siger projektdirektør Martin Kjær.

Med det eksterne advisory board er der desuden etableret en løbende uafhængig rådgivning af regionens topledelse om projektet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094