23948sdkhjf

Dansk tegnestue forlænger udesæsonen med 150 dage på universitet i Nordatlanten

Træ af forskellig art og et specialdesignet facadesystem er kerneelementer i den 8.000 kvm store universitetstilbygning

Med inspiration fra gamle metoder til at tilpasse bygninger til vejr og vind i Nordatlanten har arkitektfirmaet Henning Larsen vundet 8.000 kvm nybygning til universitetet i Torshavn på Færøerne.

Campusbebyggelsen får blandt andet en indre gade, der i en pressemeddelelse omtale som ”hjertet”, en central gade og store trapper designet til at fremme daglige møder, samt et bibliotek, uformelle læsepladser, kantine, et auditorium samt plads til forskning, administration og undervisningslokaler.

Bygningerne skal opføres med brug af både limtræ og CLT, krydslamineret massivtræ og på toppen dækkes af karakteristiske grønne, græsdækkede tage, så bygningerne passer ind i Torshavn.

Særligt facadesystem

De grønne elementer fortsætter ned ad bygningernes nordlige og sydlige skråninger, der består af facademoduler designet til vegetationsvækst hele året, specielt Færøernes klima.

Modsat mange af de eksisterende grønne facadeløsninger, der monteres på eksisterende bygninger, er Henning Larsens design til universitet et selvopretholdende, modulbaseret facadesystem. Med sine særlige struktur introducerer facadeelementet vertikal natur som en integreret del af bygningsdesignet - i stedet for at gøre det til en eftertanke.

Forlænger udendørssæsonen med fem måneder

Formet efter Torshavns ofte skiftende vejr – det er ikke atypisk med flere vejrfronter på én dag – er et centralt gårdrum lukket og afskærmet af bygninger på alle sider, så der er plads til udendørs aktiviteter.

- Ved hjælp af vind- og solsimuleringer har vi placeret bygningerne, så de er beskyttet mod elementerne. Vi omdanner nogle eksisterende dele af en parkeringsplads til et nyt grønt fællesrum i læ for den kraftige nordvestlige vind, der dominerer Torshavn. På den måde tilføjer vi 150 dage til den behagelige udendørssæson og skaber de bedst mulige betingelser for friluftsliv på en af ​​de barskeste campussteder i verden, siger Jakob Strømann-Andersen, direktør for Bæredygtighed og Innovation, Henning Larsen, i pressemeddelelsen.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094