Derfor steg de globale fødevarepriser med over én procent i juli
De globale priser på fødevarer steg i juli med 1,3 procent sammenlignet med juni, hvor priserne nåede sit laveste niveau i to år.
Det viser verdensprisindekset fra FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Stigningen i de globale fødevarepriser skyldes ifølge FAO, at aftalen om korneksport fra Ukraine udløb i midten af juli og bekymringer om den globale produktion.
Kornaftalen, der det seneste år har tilladt Ukraine at eksportere korn via Sortehavet, udløb den 17. juli.
Det skete, efter at Rusland ikke ville gå med til at forlænge aftalen om den ukrainske korneksport, der første gang blev indgået i juli 2022.
Cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre mener, at der er tale om en begrænset stigning og hæfter sig ved, at det blot er anden gang i løbet af de seneste 16 måneder, at der er en stigning i fødevarepriserne.
Han henleder ligesom FAO også en del af stigningen til den udløbne kornaftale.
- Det har blandt andet været med til at sende hvedepriser og prisen på vegetabilske olier op for en periode. Det er dog slet ikke prisstigninger, som overhovedet kan måle sig med sidste år, oplyser cheføkonomen i en skriftlig kommentar til Ritzau.
De globale fødevarepriser slog prisrekord i marts sidste år umiddelbart efter Ruslands invasion af Ukraine. Priserne ligger i dag 22 procent lavere, end da de var på deres højeste i 2022.
Ifølge Jeppe Borre Juul smitter de globale priser på fødevarer med en vis forsinkelse delvist af på de danske fødevarepriser.
De danske fødevarepriser er i dag 8,7 procent højere end for et år siden.
Det tal vil ifølge cheføkonomen blive lavere over de kommende måneder, og de danske forbrugere kan se frem til, at de hjemlige fødevarepriser falder i den kommende tid.
I den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik forventer 54 procent af de butikker, der handler med fødevarer, at sænke deres priser i de kommende tre måneder.
/ritzau/