23948sdkhjf

Bo har rundet sin første måned som tømrermester: - Det er kommet bag mig, hvor meget bureaukratiet har fyldt

Ikke siden 2016 har det været så få nystartede virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. En af de relativt få, der alligevel har kastet sig ud i projektet, er tømrermesteren Bo Jensen, der fortæller om uoverskuelige mængder af krav og regler samt værdien af rådgivning i processen

Selvom han kun lige har rundet sin første hele måned som selvstændig tømrermester, så er ideen til virksomheden 'Din Lokale Tømrermester Bo Jensen' langt fra ny. 

Drømmen om en tilværelse som selvstændig mester har ligget og modnet i årevis.

- Der har altid været en undskyldning for ikke at gøre det. Med en lille dreng, der lige er fyldt tre et halvt år, har det især handlet om usikkerheden i den tilværelse, fortæller 43-årige Bo Jensen.

Jeg har altid godt kunne lidt at være med til at tage beslutningerne og have en plads i forgrunden at tingene. Sådan skal man nok have det, hvis man skal trives som selvstændig, Bo Jensen, tømrermester

Men denne sommer har han altså endeligt taget springet. Han tog langsomt mod til sig i månederne op til, mens han på egen hånd totalrenoverede en lokal restaurant. Det arbejdsliv bekræftede ham i, at livet som selvstændig er et, der skal prøves af.

- Jeg har altid godt kunne lidt at være med til at tage beslutningerne og have en plads i forgrunden at tingene. Sådan skal man nok have det, hvis man skal trives som selvstændig, fortæller han.

Fylder meget

Forleden uge bragte Mester Tidende historien om, hvordan at antallet nye selvstændige er markant faldende i bygge- og anlægsbranchen. For kaster man blikket på antallet af nyopstartede virksomheder i branchen i første halvår af 2023, har det ikke været lavere siden 2016.

Nye selvstændige i byggeriet

Ifølge SMVdanmark skyldes det, at ”kravene for at være selvstændig i byggeriet er blevet alt for omfattende,” som chefkonsulent Thomas Gress formulerede det med henvisning til et bygningsreglement, der bliver mere omfattende, og kravene til indberetninger og registreringer, der vokser.

For mig har det mest uoverskuelige dog nok alligevel være at sætte sig ind i bygningsreglementet mange krav og regler. Bo Jensen, tømrermester

For Bo Jensen har mødet med bureaukrati og regelordninger da også været en lettere overvældende oplevelse.

- Altså, jeg vidste godt, at der var en hel masse, jeg skulle have styr på. Men det er alligevel kommet bag på mig, hvor meget det har fyldt, siger han og fortsætter:

- Det er jo alt fra at dække sig ind med alle de rette forsikringer til at oprette sig på rette måde i de forskellige virksomhedsregistre. Det allermest uoverskuelig har nok alligevel været at sætte sig ind i bygningsreglementet mange krav og regler.

Opsøg hjælp

Selvom det til tider har virket som en lidt uoverskuelig jungle af navigere i, har det dog ikke fået ham til at fortryde sin nye tilværelse som herre i eget hus. Han mener derfor heller ikke, at man skal føles sig afskrækket over de bureaukratiske processer, hvis man sidder derude med en spirende mester i maven.

Han vil dog gerne opfordre alle til at opsøge al den hjælp, man kan komme i nærheden af. Selv har han nydt godt en revisor i sit netværk, ligesom han mere end en gang har fået hjælp af erhvervsstyrelsen, der i hans optik er ”virkeligt gode til at hjælpe en på vej”.

For mig har det været en virkelig god prioritering at afsætte de nødvendige ressourcer til at kunne føle mig helt sikker på, at jeg har grebet tingene ordentlig an. Bo Jensen, tømrermester

I tillæg hertil har han også valgt at investere i rådgivning, der har kunne styre ham på helt rette kurs fra starten af.

- Jeg valgte af hyre et firma, der hjælper iværksættere med at starte op. For mig har det været en virkelig god prioritering at afsætte de nødvendige ressourcer til at kunne føle mig helt sikker på, at jeg har grebet tingene ordentlig an.

Starter stille

Bo Jensen advokerer helt generelt for omtanke og tålmodighed som helt grøn selvstændig, så man ikke slår et for stort brød op. 

Selv har han investeret løbende i at opbygge en grundpakke af værktøj, som han først vil udbygge, når han støder på behovet i specifikke opgaver. Han har til en start anskaffet sig en brugt varebil og har ikke planer om at hyre mere mandskab ind de første par år.

- Min prioritet er at bide mig fast lokalt og opbygge mig et navn som en tømrer, der leverer et stykke ordentligt arbejde og så derfor langsomt investere i at bygge en god forretning op. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078