23948sdkhjf

Mister troen på kystsikring efter 10 års arbejde

En ekstraregning på op mod 75 mio. kr. får tre nordsjællandske kommuner til at opgive det storstilede kystsikringsprojekt Nordkystens Fremtid

Fremtiden ser sort ud for kystsikringsprojektet Nordkystens Fremtid, som kommunerne Halsnæs, Gribskov og Helsingør i fællesskab har været i gang med i 10 år.

Projektet sigter mod at sikre, at den sjællandske nordkyst ikke eroderer og forsvinder ud i havet på grund af storme og klimaforandringer for dermed at beskytte ejendomme, kritisk infrastruktur, strande, naturarealer, fredede fortidsminder og andre kulturværdier

Kommunerne har ifølge DR og TV2 Kosmopol allerede brugt i omegnen af 40 mio. på forundersøgelser og planlægning af kystbeskyttelsen.

Nu står de nordsjællandske kommuner overfor en ekstraregning på op mod 75 mio. kr. - svarende til 50 pct. af det oprindelige anlægsbudget - og de penge er der simpelthen ikke i kommunekasserne, lyder det fra de berørte kommuner.

Stenrev efter sandfodring

Ekstraregningen hænger sammen med, at der ud over sandfordring af strandene - med sand og ral fra godkendte indvindingsområder i havet – også stilles krav om, at der samtidig skal anlægges nye stenrev i en del af et fredet Natura 2000-område nord for Gilleleje.

Kommunerne forslår en – med egne ord langt billigere – løsning ved at udpege supplerende Natura 2000-områder til beskyttelse af stenrev.

Siden 2019 har de tre kommune været i dialog med Miljøministeriet om en løsning for både havmiljø og sikring af en klimarobust kyststrækning. I april i år var beskeden fra ministeriet så, at man ikke ville gå videre med det billigere alternativ til anlæg af erstatningsnatur, og dermed fulgte udsigten til den store ekstraregning.

Et møde i den forgangne uge mellem borgmestrene og miljøminister Magnus Heunicke (S) gav ikke de – set fra den nordsjællandske kyst – ønskede resultater. Derfor er projektets videre skæbne truet af det, kommunerne betegner en manglende vilje fra staten til at tage et større ansvar i sagen.

- Vores håb var, at miljøministeren var klar til at bryde nogle bureaukratiske barrierer for naturens skyld, og for at vi kunne skabe en kyststrækning, der er bedre rustet til fremtiden, siger borgmester i Gribskov Kommune Bent Hansen (V) i en pressemeddelelse.

Efter mødet med ministeren er budskabet, at de tre borgmestre vil overveje mulighederne.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141