23948sdkhjf

Kommune var kritisk overfor museumslov: Nu rykker arkæologerne ud og maskinerne ind

Der er masser af aktivitet særligt omkring den kommende rundkørsel ved Ålekistevej ved Gilleleje, hvor entreprenøren Arkil er gået i gang med anlægsarbejdet til et vejprojekt mellem Græsted og Gilleleje. 

Forud er der som altid foretaget arkæologiske undersøgelser, som sidste år fik borgmesteren til at fare i flint grund udgifterne.

Arkil udfører nu vejopgaven i samarbejde med Moe, oplyser Gribskov Kommune i en pressemeddelelse.

– Det er det tunge jordarbejde, som er i gang nu, og det vil foregå så længe vejret tillader det, fortalte Torsten Forsberg, ingeniør Gribskov Kommune, i pressemeddelelsen i forbindelse med opstarten.

– Det er planen at rundkørslen ved Ålekistevej etableres hen over vinteren, fortsætter han.

Vejen blev besluttet i byrådsperioden 2014-17. Derefter besluttede det seneste byråd (2018-21) at gennemføre projektet. Og nu bliver vejen altså bygget

Store omkostninger til arkæologer

Museum Nordsjælland har det seneste år gennemført arkæologiske udgravninger ved strækningen. De sidste udgravninger pågår på den nordlige strækning.

Disse arkæologiske udgravninger, og ikke mindst omkostningerne, har som nævnt tidligere fået hårde ord med på vejen fra daværende borgmester Anders Gerner Frost.

Som beskrev for et år siden ville det koste kommunen 20-30 mio. kr. at få udgravet de interessante fund. I budgettet var afsat blot 3 mio. kr.

Borgmesteren opfordrede desuden kulturministeren og Folketingets Kulturudvalg om at revidere museumsloven:

– Min holdning er, at det er et nationalt anliggende at håndtere de økonomiske omkostninger, der er forbundet med vores fælles samfundsforpligtigelse - i forhold til bevarelse og fortidsfund. Ovnen i købet er der i vores aktuelle sag tale om fund af national og international interesse, så det er altså ikke kun fund til de lokale museer, lød det fra Anders Gerner Frost.

Arbejdet forventes at vare frem til anlæggets afslutning og aflevering omkring årsskiftet 2023/2024, lyder det nu fra kommunen.

Havde fire i spil

Anlægsarbejdet blev sidste efterår send i EU-udbud som totalentreprise.

Inden kommunen kontraherede med Arkil var fire firmaet blevet prækvalificeret. Det var Aarsleff, CG Jensen, Munck Havne og Anlæg samt Arkil, fremgår det af projektovervågningsplatformen Projektagenten.

Den samlede udgift til vejen er 127 mio. kr. Først forventede man en pris på 111 mio. kr. Men det tal voksede voldsomt, efter at arkæologerne fra Museum Nordsjælland kom på banen.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Storcenter i Aarhus bløder fortsat butikker: Nu forlader stor detailkæde også stedet
Opråb fra ældreplejechefer: Besparelser har alvorlige konsekvenser for de ældre
Km-afgift: - Idiotisk at gøre det til et spørgsmål om prisen på en liter mælk
Coop kræver, at fødevareproducenter sænker priserne
Skibby: Hvor mange arbejdspladser forventes km-afgiften at koste?
Russisk spionskib gik verden rundt: Udstyret med Rockwool
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109