23948sdkhjf

'Det nye Christiania': - Vi skal give plads til andre bud end den traditionelle branchetænkning

Christiania skal have sin egen almene boligorganisation. Mette Prag, talsperson for arbejdsgruppen og arkitekt, håber, at fælleskabsånden kommer til at leve videre i det nye

På et fællesmøde mandag besluttede beboerne på Christiania at stifte deres egen almene boligorganisation.

En af udløberne af det seneste drab i Pusher Street, der kostede en 30-årig mand livet, var et fornyet ønsket om et opgør med den berygtede gade, og endnu et skridt mod fredeligere forhold i fristaden, hvor narkosalg og tilstedeværelsen af hårdkogte kriminelle i mere end 50 år har været et problem. 

- Men vejen mod nye boliger skal ikke ske på bekostning af Christianias sjæl, siger arkitekt og christianit Mette Prag til Licitationen.

Hun er talsperson for fællesmødet og arbejdsgruppen for lokalplaner og boligorganisation, og hun betoner, at den nye boligorganisation i første omgang holder de etablerede rådgivere og tegnestuer ude af loopet.

- Som organisation skal vi her i denne fase, hvor vi stadig er på en opdagelsesrejse, sørge for, at der bogstaveligt talt bliver bygget videre på det unikke fællesskab og de sociale værdier, Christiania står for.

Vi skal finde rådgivere og arkitekter, der ikke har for travlt med at vise sig selv frem, men mere ser sig som del af et 'generatorværksted', hvor man inspirerer hinanden. Mette Prag, arkitekt og talsperson for arbejdsgruppen for lokalplaner og boligorganisation

- Vi skal med det kommende arbejde, hvor der stadig er mange ubekendte, sørge for, at det bliver den rigtige løsning for Christiania, som eksempelvis at sikre, at der ikke kommer et A- og B-hold christianitter. I stedet kan alle deltage i beboerdemokratiet og fællesmøderne på lige fod, siger hun.

Fristaden Christiania, der blev 'grundlagt' i 1971, omfatter et område på ca. 34 ha på Christianshavn i København. Størsteparten er den tidligere Bådsmandsstræde Kaserne og det tidligere ammunitionsareal. Mellem 700 og 800 børn og voksne har folkeregisteradresse på området.

Det ligner en drømmeopgave for en arkitekt?

- Ja, for der er meget, der skal løftes, ikke bare i forhold til materialer og byggemetoder, men også social bæredygtighed.

Hvordan vil I gribe opgaven an fra nu?

- Vi er endnu ikke så langt, at vi kender rammerne eller den endelige planløsning. Det er heller ikke fastlagt, hvor de kommende boliger skal placeres. Det skal vi have en videre dialog om.

Hvad ser du som det vigtigste i det nye almene projekt?

- At det bliver en udvikling af Christiania, og at det ikke kun sættes i værk fordi der mangler boliger i København. Det er danmarkshistorisk at få mulighed for at bygge på Christiania. Og en unik mulighed for at bygge videre på fællesskaber og på en bund af bæredygtighed.

Hvad ser du som de største sten på den vej, I nu har begivet jer ind på?

- Det bliver at holde fast ved fællesskabsfølelsen, at arbejde 'button-up' og at have mulighed for at lukke de 'skæve' ind. At tænke ud af boksen og give plads til andre bud end den traditionelle branchetænkning, når der skal bygges. Der er jo en grund til, at Danmark stadig holder af fristaden. Det er inspirerende, ikke mindst i forhold til at bo på. Det må ikke sættes over styr.

Arbejdet for Mette Prag og den nye organisation bliver nu at finde samarbejdspartnere og fonde, der har lyst til at gå ind i arbejdet med at udvikle Staden. 

- Derfor skal vi også finde rådgivere og arkitekter, der ikke har for travlt med at vise sig selv frem, men mere ser sig som en del af et 'generatorværksted', hvor man inspirerer hinanden. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126