23948sdkhjf

Green Power Denmark: Finanslovsudspil tager hånd om grøn omstilling - men elafgiften skal ned

Brancheorganisationen roser regeringen for at adressere elektrificering, udbygning af vedvarende energi og manglen på arbejdskraft i sit udspil til finanslov

Regeringen har lanceret sit udspil til en finanslov, og med sig under armen havde finansministeren 1 mia. kr. til den grønne omstilling. Det får smilet frem hos Green Power Denmark.

– Det her er en finanslov, der tager hånd om to af de største samfundsudfordringer: Klimakrisen og manglen på arbejdskraft. Hvis vi udmønter pengene på den rigtige måde, kan finansloven gøre Danmark grønnere og rigere, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark, i en pressemeddelelse.

Af den grønne milliard vil regeringen blandt andet bruge 40 mio. kr. i 2024, 30 mio. kr. i 2025 og 20 mio. kr. i 2026 til at understøtte mere vedvarende energi på land. 

Derudover går 100 millioner kroner årligt i 2024-2026 til initiativer målrettet grøn omstilling af tung vejtransport. Og der afsættes 140 mio. kr. til afkoblingspuljen, der giver penge til, at husholdningerne kan komme af med deres naturgasfyr.

– Pengene kan være med til at accelerere elektrificeringen af Danmark og udbygningen af grøn energi på land. Virksomhederne står som galopheste i startboksene. Men det går alt for langsomt med at åbne lågerne, så virksomhederne kan få sat solceller og vindmøller op. Derfor er det oplagt at få styrket sagsbehandlingen af vedvarende energi-projekter i kommunerne, siger Kristian Jensen.

Opkvalificering og uddannelse

I forhold til arbejdskraft vil regeringen prioritere penge til erhvervsuddannelserne. De skal blandt andet gå til at gøre en forsøgsordning om forhøjet dagpengesats under erhvervsuddannelse inden for brancher med mangel på arbejdskraft permanent.

– Vi skal have foretaget et kvantespring indenfor opkvalificering og uddannelse. Ellers mangler vi hænder til at bygge vindmøller, udskifte naturgasfyr og opstille ladestandere, og så når vi ikke vores klimamål. Udfordringen med mangel på arbejdskraft er enorm, og vi skal have mange forskellige redskaber i spil, siger Kristian Jensen.

Beregninger af Green Power Denmark viser, at den grønne omstilling øger behovet for arbejdskraft med, hvad der svarer til 45.000 fuldtidsstillinger årligt frem mod 2030. Af de 45.000 vil de 19.000 fuldtidsstillinger være faglærte.

Elafgiften skal ned

Med roserne til finanslovsudspillet følger et ønske fra Green Power Denmark til de kommende forhandlinger: Sænk elafgiften. 1. juli steg elafgiften til 69,7 øre/kWh, hvilket er det højeste i Europa.

– Hvis humøret skal være helt i top over finansloven, så skal elafgiften ned. Derfor ser vi gerne, at politikerne tager elafgiften med ind i forhandlingslokalerne, så den endelige finanslov understøtter det grønne og elektriske forbrug. Lemper politikerne afgiften på el, kommer det især dem med de laveste indkomster til gavn, siger Kristian Jensen.

Stigningen i elafgiften skete efter, at regeringen og Folketinget sidste år bankede den ned til EU’s minimumsniveau på 0,8 øre/kWh for at kompensere forbrugerne for høj inflation og energipriser på himmelflugt.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094