23948sdkhjf

Udkast til COP-aftale er uden udfasning af fossile brændsler

Formandskabets bud på en aftaletekst på COP28 bruger ikke det centrale ord udfasning om fossile brændstoffer

I et nyt udkast til en aftaletekst for klimatopmødet COP28 undlader formandskabet at bruge begrebet "udfasning" af fossile brændstoffer.

Mange lande inklusive Danmark og EU som helhed har presset på for at få en præcis formulering om "udfasning" af fossile brændstoffer med i aftalen. Men i det nye kompromisforslag fra formandskabet bliver vendingen "udskiftning" af urensede eller uformindskede fossile brændstoffer i energisektoren brugt i stedet. 

Formandskabet nævner, at teknologier med nuludledning skal accelereres for "at øge indsatsen mod udskiftning af uformindskede fossile brændstoffer i energisystemer." Kina har tidligere i forløbet promoveret ordet "udskiftning".

Vil bide sig fast 

Det nye udkast får hård kritik af Greenpeace.

- Det her er langt fra godt nok, siger Helene Hagel, klimapolitisk leder i Greenpeace Danmark.

- Det er stadig langt fra videnskabens, civilsamfundets, erhvervslivet og almindelige menneskers krav om fossil udfasning i overensstemmelse med videnskaben.

Udkastet er langt fra, hvad EU og Danmark har kæmpet for, siger Jens Mattias Clausen, ansvarlig for COP-forhandlingerne hos den grønne tænketank Concito.

- EU må kæmpe for at få udfasning tilbage i teksten.

- Der er ikke andet at gøre end at bide sig fast i bordet og sige, at man ikke kan forlade Dubai uden at få skarpere tekst på fossile brændstoffer, siger han.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094