23948sdkhjf

Fossile brændsler kom med i vedtaget COP-aftale

For første gang nævnes fossile brændsler i aftale ved FN's klimamøde, men den er uden en forpligtende ramme.

Der blev skrevet historie onsdag, da COP-formand Sultan al-Jaber kort efter klokken 11 lokal tid i Dubai kunne banke hammeren i bordet.

Her blev den første COP-aftale vedtaget, der nævner fossile brændsler, som Danmark, EU og små østater har kæmpet hårdt for at få med.

Det blev dog ikke en udfasning, som ellers har været deres mål, der endte i aftalen. I stedet er ordene en "omstilling væk fra fossile brændsler i energisystemerne" for at sikre en nettonul-udledning i 2050. 

Det er dog ikke noget, som landene er forpligtet til. Foran sætningen står der, at der er en opfordring til landene om at bidrage til de klimapolitiske handlinger, der er nævnt i aftalen.

De tæller også en tredobling af vedvarende energi og fordoble energieffektivitet i 2030, som har været blandt de danske nøgleprioriterer.

Har modsat sig

– Fra bunden af mit hjerte: tak, lød det fra COP-formand Sultan al-Jaber.

- Vi har rejst langt sammen på kort tid. Over de seneste to uger har vi arbejdet meget hårdt på at sikre en bedre fremtid for vores folk og vores planet.

– Vi bør være stolte af vores historiske resultater, sagde han fra scenen.

Klimatiltagene skal ske under hensyntagen til de forskellige omstændigheder og tiltag, der er og bruges i landene. Det har været stor uenighed blandt de knap 200 lande om, hvorvidt de fossile brændslers fremtid skulle adresseres i aftalen.

Danmark, EU, USA og små østater har ment, at det skulle ske, men lande som Saudi-Arabien og Kuwait har modsat sig. Men efter langstrakte forhandlinger lykkedes det altså at nå et kompromis.

Aftalen skal danne grundlag for, at verdens lande skal opdateres deres nationale klimaplaner - det, der kaldes NDC'er. Det skal ske over de kommende år. EU som helhed har en NDC, som vi altså i Danmark hører under.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078