23948sdkhjf

Regeringen vil med tronskiftet give flere penge til at sætte landets slotte i stand

Regeringen vil afsætte penge til at modernisere og vedligeholde de danske kongeslotte

Kong Frederik blev søndag hyldet på balkonen foran tusindvis af tilskuere.

Det skete på Christiansborg, og det er blot en af landets slotte, som måske kan se frem til at blive sat i stand. Regeringen vil med tronskiftet afsætte flere ressourcer til Kongehuset. Det skriver finansminister Nicolai Wammen (S) til Ritzau.

Kongehuset skal udvikles og ”være et aktiv for Danmark”. Det koster penge, og regeringen er ifølge finansministeren særligt indstillet på, at staten skal påtage sig et større ansvar for Kongehusets slotte.

- Regeringen vil også se positivt på en stærkere statslig rolle i vedligeholdelsen og moderniseringen af de kongelige slotte. Det er statslige ejendomme og vores fælles kulturarv, som vi som fællesskab bør værne om, Skriver Nicolai Wammen til Ritzau.

Finansministeren begrunder viljen til at afsætte flere penge til kongehuset med, at det nye kongepar skal kunne udvikle kongehuset i takt med tidsånden.

Det vil kræve "investeringer i digitale løsninger og moderne teknologi".

Der er ikke meldt ud om noget konkret beløb, som regeringen vil tilføre Kongehuset eller til vedligeholdelsen af landets slotte.

Kongefamilien må bruge otte slotte

Der findes 17 officielle kongelige slotte i Danmark. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, som har ansvaret for vedligeholdelsen af disse.

Staten ejer de kongelige slotte Som Amalienborg og Fredensborg. Disse to har kongefamilien brugsret over, men det er kun otte af de 17 officielle kongeslotte, som bliver stillet helt eller delvist til rådighed for Kong Frederik og den royale familie. De resterende ni enten lejes ud eller bruges som museer.

Dronningens traditionelle sommerresidens, Marselisborg Slot ved Aarhus, er Kongehusets private ejendom og tæller derfor ikke med i de 17 officielle slotte, som staten ejer. Men lige netop Marselisborg gennemgår en større renovering for 40 mio. kr. Det kom af en gave fra flere aarhusianere i 2022 i forbindelse med Dronning Margrethes 50-års jubilæum som regent.

Der er blevet skiftet tag på den nordlige side ud mod Aarhus Bugt, og det arbejde fortsætter i 2024.

Bøvl ved Nyborg Slot

Derudover er der en renovering og nybyggeri i gang ved en af Danmarks ældste kongeborge, Nyborg Slot. Men projektet har været igennem en tumultarisk periode. Byggeriet indbefatter blandt andet etablering af en helt ny borgfløj med et nye formidlingscenter.

Denne del er blevet bremset af Miljø- og Fødevareklagenævnet. Slotsprojektet er blevet trukket i langdrag, og A.P. Møller Fonden har indefrosset 60 af deres donation på 100 mio. kr. Men nu går Slots- og Kulturstyrelsen efter at få færdiggjort renoveringen og nybyggeriet. Den statslige myndighed har netop sendt totalrådgivning i udbud.

En slotsrenovering, som skal til at foregå, er ved Marienlyst Slot. Venneforeningen har netop indsamlet 16,1 mio. kr. til renovering af slottet, der ligger i Helsingør. Pengene skal gå til en indvendig renovering af slottet. Planen er, at der skal indrettes både café og kulturhus i det gamle slot

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078