23948sdkhjf

Dansk Arkitektur Center: Genopbygning af Børsen vil tage flere år

Børsbygning med dragespir kan genopbygges, men det kan tage mange år og vil koste flere hundrede millioner

Børsbygningen med det ikoniske dragespir i København kan genopføres, men det vil koste både tid og penge.

Sådan lyder vurderingen fra Kent Martinussen, der er administrerende direktør på Dansk Arkitektur Center, efter at Børsen-bygningen har stået i brand det meste af tirsdag.

- Ja, det kan den. Der er ikke noget til hinder for at genopbygge dragespiret, hvis man bevæbner sig med tålmodighed, kompetencer og penge. I dansk sammenhæng er jeg overbevist om, at de tre ting er til stede, siger han.

Hvor lang tid det vil tage at genopbygge bygningen, er svært for Kent Martinussen at gisne om.

- Det er et godt spørgsmål. Det blev jeg også spurgt om, da Notre Dame-spiret væltede i Paris for fem år siden. Det er min vurdering, at det kommer til at tage flere år.

- Og det kommer det til at kræve mange hundrede millioner - måske endda mere, så det har det har lange udsigter. Men jeg er sikker på, at der både i erhvervskredse, i fondskredse og i politiske kredse er enighed om, at det er en vigtig opgave at få gjort, siger han.

Det er ikke en nem opgave at genopbygge en historisk bygning som Børsen, fortæller Kent Martinussen.

- Man skal ikke forklejne opgaven. Den er teknisk kompliceret. Men i Danmark er vi rigtig dygtige til at tage historiske bygninger og bringe dem op til nutidig standard med respekt for den historiske værdi, siger han.

Børsen-bygningen brød i brand tirsdag morgen. Dragespiret kollapsede omkring klokken halv ni, og branden bredte sig til bygningens del op mod Christiansborg.

Klokken 16 lød det fra Hovedstadens Beredskab, at branden var under kontrol. Årsagen til branden er endnu uvis.

Børsbygningen er ejet af Dansk Erhverv, og organisationen har kontor i bygningen.

Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv, var meget berørt af branden og udtalte tirsdag eftermiddag, at Dansk Erhverv vil genopbygge bygningen "uanset hvad".

Børsen ligger på Slotsholmen i København. Bygningen stod færdig i 1623 og er ligesom Rundetårn og Rosenborg Slot bygget af Christian IV.

Børsens spir er dannet af fire snoede dragehaler, og på toppen sidder tre kroner, der symboliserede storriget Danmark, Norge og Sverige.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078