Købmand i opråb: - Vi er mennesker alle sammen. Vi kan lave fejl. Skal den koste 50.000?

Købmand Jan Jæger lægger sig egentligt fladt ned.
Spar-butikken i Øster Brønderslev begik en fejl, da en ungarbejder forleden kom til at sælge en flaske spiritus til en kunde, der viste sig kun at være 17 år og til og med en detektiv, der var på kontrolopgave for Sikkerhedsstyrelsen.
Det er da heller ikke for at fratage sig ansvar eller at få medlidenhed, at købmanden har valgt at sætte spørgsmålstegn ved den bøde på 50.000 kroner, som spiritussalget medførte.
- Ja, det er vores fejl. Bøden bliver betalt, og det har ikke noget med det at gøre, siger købmanden.
Det er i stedet to budskaber, der ligger købmanden på sinde efter den ærgerlige fejl. Den ene af mere principiel karakter end den anden:
- Når jeg tager en butikstyv, koster det ham (butikstyven, red.) 1000 kroner, og så kan han gå ud af min butik. Min medarbejder laver en fejl og sælger en flakse vodka til en under 18 år - det skal koste 50.000, siger Jan Jæger, der mener, at forskellen på de to lovovertrædelser er alt for stor, og at den femcifrede bøde generelt er for høj i forhold til andre forseelser.

Efterspørger elektronisk løsning
Mest af alt ønsker Jan Jæger dog, at han ved at stå offentligt frem med butikkens fejl og konsekvensen heraf, kan skabe bedre vilkår for butiksmedarbejdere - både sine egne i butikken i Brønderslev, men også i branchen helt generelt - der oplever, at det er svært at vurdere, hvor gamle kunderne er.
Han påpeger, at den pågældende medarbejder, der ved en fejl solgte en flaske vodka til en 17-årig kunde, normalt altid spørger om ID og er dybt ulykkelig for, at det denne gang glippede.
- Vi er mennesker alle sammen. Vi kan lave fejl. Skal den koste 50.000?, spørger købmanden i Øster Brønderslev.
Han anerkender, at branchen har et ansvar for at minimere alkoholsalget til unge mennesker under 18 år, men mener, at der mangler elektroniske redskaber, som kan hjælpe og beskytte medarbejderne mod at begå fejl som denne.
Selv forestiller Jan Jæger sig et elektronisk kort, som de unge mennesker kun kan betale for alkohol med, hvis de overholder aldersgrænsen. Hvis altså ikke kunden er gammel nok, vil transaktionen blive afvist ved kassen.
Men er redskabet egentligt ikke bare så simpelt, at det handler om at spørge om ID hver eneste gang?
- Jo, og det gør vi også. Men jeg kan ikke forklare, hvorfor medarbejderen så ikke gør det, siger Jan Jæger, der pointerer, at der ved hver eneste betjening er tale om en vurderingssag.
- Det er derfor, vi gerne vil have det kort. Det er ikke for at smide aben videre, for vi skal også være ansvarsbevidste i samfundet for ikke at sælge alle de her varer. Men kunne vi nu hjælpe hinanden med nogle redskaber, som gør det let for alle parter, så ville vi gerne det. Det er derfor, jeg laver et opråb, siger Jan Jæger, som udover at være købmand i Brønderslev er formand for Spar-kæden.
Han mener, at det langt fra kun er et problem i den nordjyske købmandsbutik og savner derfor et samarbejde mellem politikerne og brancheorganisationerne for at finde en løsning, der betyder, at medarbejderne ikke skal "være politibetjente i butikkerne".
Vil gå til ministeren
Købmanden i Øster Brønderslev møder støtte fra Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Mette Thiesen, der er blevet gjort bekendt med bøden på 50.000.
"Jeg er med på, at vi skal håndhæve loven om salg af spiritus og tobak. Men den vanvittige forskel på straffene er jo fuldstændig absurd!" skriver hun i et opslag på sin Facebook-profil, der har fået mere end 4000 delinger.
Politikeren afslutter opslaget fra onsdag eftermiddag med, at hun nu vil gå til ministeren.
Kontrakter skal skrives om
I Øster Brønderslev kan Jan Jæger ikke garantere, at det bliver sidste gang, man ved en fejl kommer til sælge alkohol til en, der ikke er gammel nok til at købe det. Men det er aftalt, at medarbejderne fremover skal spørge samtlige kunder om ID, når de lægger en alkoholisk drikkevare på kassebåndet.
- Det bliver simpelthen et krav, og det kommer også til at stå i deres kontrakt, at de skal spørge alle. Det bliver vi nødt til, indtil vi finder en løsning på det her, siger købmanden.