Svensk markedsleder: Derfor valgte vi at sælge baltisk kæde til Salling Group
Den store handel mellem markedslederne i Danmark og Sverige, Salling Group og ICA, i sidste uge blev naturligvis ugens største branchenyhed på begge sider af Øresund.
Men hvor vi her i Danmark havde fokus på det ekspansive træk fra en stærk spiller, gik svenskerne mere op i, hvad ICA skal bruge de mange penge til, når handlen er godkendt og gennemført.
Ifølge RetailNews' søsterorgan i Sverige, Fri Köpenkap, har ICA i en strategisk omprioritering besluttet sig for udelukkende at fokusere på hjemlandet, hvor man ud over at have en markedsandel på omkring halvdelen af dagligvaremarkedet også driver apoteker, bank, ejendoms- og forsikringsvirksomhed.
Derfor kom Rimi Baltic til salg. Når gælden er modregnet, vil salget indbringe ICA en netto-kapitalgevinst tæt på fem milliarder kr., som skal investeres i at styrke ICAs position yderligere i Sverige.
ICAs topchef Nina Jönsson oplyser, at der var flere potentielle købere til Rimi Baltic, men at valget landede på den danske Salling-koncern af flere årsager.
- Jeg er meget glad for, at det blev Salling Group, der blev køber. De har en international forretning i Polen og Tyskland, og de deler vores værdier. Så det føles godt for vores medarbejdere i Rimi Baltic at have muligheder for at udvikle sig på deres arbejdsplads og også være i stand til at lære Salling Group ting, som de kan få glæde af på deres andre markeder, siger hun til Fri Köpenskap.
Lang relation til ICA
RetailNews har uden held efterspurgt en uddybning af begrundelsen hos ICA. Det er heller ikke lykkedes at få svar på, hvem der var Salling Groups rivaler i kampen om at købe Rimi Baltic.
Med til historien hører, at Salling Group og ICA har en meget lang relation. Begge er medlemmer af indkøbsalliancen AMS, der især køber private label-varer i meget store volumener til sine ni medlemmer, alle sammen store dagligvarekoncerner med til sammen 16.000 butikker i 20 lande.
ICA og Salling Group - dengang under det gamle navn Dansk Supermarked - var også partnere, da discountkæden Netto forsøgte at indtage Sverige fra 2002.
Dansk Supermarked blev senere eneejer af Netto Sverige, men endte med at trække sig fra nabolandet i 2020.